SURÓWKA Z MŁODEJ ZIELONEJ KAPUSTY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Dzisiaj przepis na niezastąpiony wiosenny dodatek do dań czyli surówkę z młodej zielonej kapusty. Bardzo zdrowa i równie smaczna. Bardzo dobrze pasuje do wszelkich dań mięsnych. Możecie przygotować na zapas - zachowuje świeżość przez kilka dni (przechowywana w lodówce).


SKŁADNIKI

pół kapusty młodej (średniej wielkości)

marchewka (średniej wielkości)

pół cebuli

4 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki majonezu

1 łyżka musztardy sarepskiej

sól

pieprz czarny mielony


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
31
1,5%
Bialko
1,4g
0,9%
Weglow...
6g
3%
Tluszcze
0,6g
0,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Kapustę myjemy i kroimy dość drobno.
  2. Marchewkę trzemy na tarce o dość grubych oczkach.
  3. Cebulę kroimy bardzo drobno.
  4. Wszystkie warzywa mieszamy razem w misce.
  5. W małej miseczce lub szklance mieszamy dokładnie jogurt naturalny, majonez i musztardę.
  6. Przelewamy sos do miski z kapustą i całość dokładnie mieszamy.
  7. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Surówka z młodej zielonej kapusty Przepis

Surówka z młodej zielonej kapusty Przepis

DODAJ KOMENTARZ