SURÓWKA Z POMIDORÓW, SZALOTKI I BAZYLII
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Szybka i lekka surówka, która pasuje do większości dań obiadowych. Najlepiej smakuje kiedy pomidory są świeże i pełne smaku - czyli w sezonie, bo to one budują cały aromat. Do tego świeża bazylia, oraz szalotka, która sprawia, że surówka jest nieco ostra i daje jej ciekawy posmak.


SKŁADNIKI

2 szt. pomidorów

¼ szt. cebuli szalotki

2 łyżki świeżej bazylii

2 szczypty soli


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
17
0,9%
Bialko
1,1g
0,7%
Weglow...
2,7g
1,3%
Tluszcze
0,2g
0,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Posiekaj szalotkę w drobną kostkę (ja lubię w tej surówce dużo cebuli, ale zdecydowanie można dać nawet połowę tej ilości).
  2. Przełóż do miski i lekko posól.
  3. Odstaw na chwilę, żeby zmiękła.
  4. Podobnie pokrój pomidory.
  5. Liście bazyli zwiń w rulonik i pokrój w paski.
  6. Przełóż pomidory na talerz, posyp je cebulą i bazylią.


Surówka z pomidorów, szalotki i bazylii Przepis

Surówka z pomidorów, szalotki i bazylii Przepis

DODAJ KOMENTARZ