SZAKSZUKA Z CHORIZO I FASOLĄ Szakszuka z chorizo i fasolą KATEGORIE Śniadania Kuchnia azjatycka CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 4.2)10 Michał@MilionSmaków Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy wielki bałagan. Nazwa dobrze opisuje to danie, które oryginalnie składa się z pomidorów, kiełbasy merguez, papryki i cebuli, które są razem smażone na patelni. W Polsce nie udało mi się dostać kiełbasy merguez, ale za to jest hiszpańska chorizzo, która może nie jest z jagnięciny, ale jest podobnie pikantna jak kiełbaska z tunezji. Fasola dobrze pasuje i dodaje daniu składników, które pozwalają zaspokoić apetyt na dłuższą chwilę ;) SKŁADNIKI 1 opakowanie pomidorów w puszcepół szklanki fasoli czerwonej2 szt. jajekpół łyżeczki słodkiej papryki mielonejpół łyżeczki przyprawy curry2 szczypty kminu rzymskiego (kuminu)200 g kiełbasy chorizo PRZYGOTOWANIE Jeśli kiełbasa ma twardą skórkę to lepiej ją na początku obrać (łatwiej się ściąga z kiełbasy w całości) Na suchą patelnię wrzuć kiełbasę i podsmaż około 3 minut Dodaj pomidory razem z sokiem i fasolę Dopraw papryką, curry i kuminem Wymieszaj i zagotuj Gotuj około 5 minut Wbij jajka na wierzch dania i przykryj (najlepiej przezroczystą pokrywką) Zdejmij z palnika jak jajka się zetną od góry (około 5 minut) Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem