SZAKSZUKA Z CHORIZO I FASOLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.2)
Szakszuka to danie kuchni tunezyjskiej, którego nazwa w dosłownym tłumaczeniu znaczy wielki bałagan. Nazwa dobrze opisuje to danie, które oryginalnie składa się z pomidorów, kiełbasy merguez, papryki i cebuli, które są razem smażone na patelni.
W Polsce nie udało mi się dostać kiełbasy merguez, ale za to jest hiszpańska chorizzo, która może nie jest z jagnięciny, ale jest podobnie pikantna jak kiełbaska z tunezji.
Fasola dobrze pasuje i dodaje daniu składników, które pozwalają zaspokoić apetyt na dłuższą chwilę ;)


SKŁADNIKI

1 opakowanie pomidorów w puszce

pół szklanki fasoli czerwonej

2 szt. jajek

pół łyżeczki słodkiej papryki mielonej

pół łyżeczki przyprawy curry

2 szczypty kminu rzymskiego (kuminu)

200 g kiełbasy chorizo

PRZYGOTOWANIE

  1. Jeśli kiełbasa ma twardą skórkę to lepiej ją na początku obrać (łatwiej się ściąga z kiełbasy w całości)
  2. Na suchą patelnię wrzuć kiełbasę i podsmaż około 3 minut
  3. Dodaj pomidory razem z sokiem i fasolę
  4. Dopraw papryką, curry i kuminem
  5. Wymieszaj i zagotuj
  6. Gotuj około 5 minut
  7. Wbij jajka na wierzch dania i przykryj (najlepiej przezroczystą pokrywką)
  8. Zdejmij z palnika jak jajka się zetną od góry (około 5 minut)
  9. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem


Szakszuka z chorizo i fasolą Przepis

Szakszuka z chorizo i fasolą Przepis