SZAKSZUKA Z KIEŁBASĄ Z SARNY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Szakszuka to jedno z dań śniadaniowych, które pojawiają się u mnie regularnie.
Baza jest w zasadzie taka sama za każdym razem, ale zmieniają się dodatki. Dziś głównym z nich jest kiełbasa z sarny.


SKŁADNIKI

kiełbasa

1 opakowanie pomidorów w puszce

pół szklanki kukurydzy konserwowej

pół łyżeczki soli

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki ostrej papryki mielonej

¼ łyżeczki imbiru mielonego

¼ szklanki groszku zielonego

2 szt. jajek

2 szczypty czarnuszki

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój kiełbasę z sarny w kostkę (wielkości tak około 3 milimetrów) i wrzuć ją na suchą patelnię (lub jeśli masz wyjątkowo suchą kiełbasę to dodaj trochę masła)
  2. Smaż kilka minut mieszając aż się lekko przyrumieni.
  3. Dodaj pomidory razem z sokiem i odsączoną kukurydzę.
  4. Dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, imbirem i kuminem.
  5. Wymieszaj i zagotuj.
  6. Gotuj około 5 minut a następnie dodaj groszek i wymieszaj.
  7. Wbij jajka (tak żeby nie uszkodzić żółtka).
  8. Lekko posól i posyp czarnuszką a następnie przykryj i duś jeszcze około 5 minut.
  9. Danie jest gotowe jak jajko się zetnie od góry ale żółtko pozostanie płynne.


Szakszuka z kiełbasą z sarny Przepis

Szakszuka z kiełbasą z sarny Przepis

DODAJ KOMENTARZ