SZARE KLUSKI Szare kluski KATEGORIE Obiady Kuchnia polska CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 6 OCEŃ (średnia: 3.81)350 Kasia@MilionSmaków Szare kluski to klasyka kuchni polskiej, a dokładnie - wielkopolskiej. Dlaczego szare? Bo przygotowywane są na bazie startych ziemniaków, które szarzeją w wyniku utleniania. W niektórych regionach nazywa się je kluskami łyżką kładzionymi z uwagi na ich sposób przygotowania - porcje ciasta nakładamy łyżką i wrzucamy do wrzątku. To dosłownie kilkuskładnikowe danie ma swoich zagorzałych wielbicieli. Tradycyjnie podajemy je z podsmażonym boczkiem i cebulką z dodatkiem kwaszonej kapusty. SKŁADNIKI Ciasto1½ kg ziemniaków1½ szklanki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanej1 jajkosólpieprz czarny mielonyDodatki100 g wędzonego boczku1 cebula Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 114 5,7% Bialko 3,2g 2,1% Weglow... 18,6g 9,3% Tluszcze 2,7g 4,6% 100g Na porcję (zmień) kCal 387 19,3% Bialko 10,8g 7,2% Weglow... 63,5g 31,7% Tluszcze 9,3g 15,6% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ziemniaki zetrzyj na puree - możesz to oczywiście zrobić ręcznie na tarce ale dużo wygodniej jest użyć robota kuchennego. Następnie starte ziemniaki odsącz przez sito z nadmiaru wody. Dodaj mąki i jajko, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Masa powinna być dość sztywna, jeżeli jest zbyt rzadka dodaj więcej mąki. Boczek pokrój w kosteczkę i podsmaż razem z drobno posiekaną cebulą. W dużym garnku zagotuj osolną wodę (do połowy wysokości garnka). Kawałki ciasta nakładaj łyżką (maczaną w wodzie żeby się nie kleiło) i wrzucaj na wrzątek. Gotuj 5-6 minut aż kluseczki wypłyną na wierzch, wówczas wyjmij je łyżką cedzakową. Podawaj z podsmażonym boczkiem i cebulką.