SZARLOTKA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 95 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.08)
Na jesienną porę zawsze idealnie sprawdzi się klasyczna szarlotka ze świeżych jabłek. Bezowa pianka na kruchym spodzie wyśmienicie współgra z lekko podsmażonymi jabłkami z cynamonem.


SKŁADNIKI

Ciasto

3 szklanki mąki pszennej

pół szklanki białego cukru

250 g masła

3 szt. żółtek

jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka aromatu waniliowego (opcjonalnie)

Beza

3 szt. białek jajek

¼ szklanki białego cukru

Nadzienie

6 szt. jabłek

50 g ksylitolu (lub zwykłego cukru)

2 łyżeczki cynamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
213
10,6%
Bialko
3,1g
2,1%
Weglow...
27,4g
13,7%
Tluszcze
10,4g
17,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę połączyć z proszkiem, cukrem, ekstraktem waniliowym i posiekać z masłem.
  2. Dodać żółtka, jajko i zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na około godzinę.
  3. Obrane jabłka pokroić w małe kawałki i chwilę lekko podsmażyć z ksylitolem (cukrem) i cynamonem.
  4. Piekarnik nagrzać do 175 stopni w pozycji termoobieg.
  5. Z ciasta odłożyć 1/5, resztę rozwałkować i przełożyć do formy o średnicy około 25-26 cm.
  6. Ubić białka na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, ubijać aż piana będzie błyszcząca.
  7. Na ciasto wyłożyć podsmażone jabłka i przykryć pianą z białek.
  8. Pozostałą część ciasta (1/5) pokruszyć na wierzchu.
  9. Piec w nagrzanym piekarniku około 50-55 minut.


Szarlotka Przepis

Szarlotka Przepis

Szarlotka Przepis