SZARLOTKA Z BEZĄ BEZGLUTENOWA - DOSKONAŁA DLA GOŚCI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Proste, klasyczne dania są przeważnie najlepsze. Wracamy do nich zawsze po okresach prób z bardziej skomplikowanymi lub nowymi recepturami. Tak jest w przypadku popularnego w moim domu, szczególnie w okresie jesiennym, przepisem na szarlotkę. Goście nigdy nie są nią zawiedzeni, gdyż ciasto zawsze wychodzi pyszne. Tym razem postanowiłam trochę bardziej zadbać o zdrowie moich gości i ulepszyć przepis dodatkiem różnych rodzajów mąk bezglutenowych. Zredukowałam też lekko ilość cukru na rzecz ksylitolu. Całość wychodzi równie smakowicie jak oryginał, a goście są tak samo zadowoleni.


SKŁADNIKI

Ciasto

150 g mąki gryczanej

150 g mąki jaglanej

150 g mąki ziemniaczanej

200 g masła

4 szt. żółtek

1 łyżka ksylitolu

1 łyżka kakao ciemnego

pół łyżeczki sody oczyszczonej

Nadzienie

3 szt. jabłek (średnie lub duże)

1 łyżeczka cynamonu

Beza

4 szt. białek jajek

pół szklanki cukru trzcinowego

¼ szklanki ksylitolu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
260
13%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
34,3g
17,1%
Tluszcze
12,2g
20,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść i podzielić na trzy niejednakowe części: dwie równe większe i jedną mniejszą, którą można odłożyć do lodówki.
  2. Jedną z pozostałych części ciasta przełożyć na blachę o średnicy około 25-26 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Do drugiej dodać kakao i ponownie zagnieść do połączenia składników.
  3. Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę, po czym wyłożyć na blachę. Posypać cynamonem. Na wierzch pokruszyć kakaową część ciasta.
  4. Piekarnik rozgrzać do 175 stopni.
  5. Białka ubić na sztywno, po czym dodawać stopniowo cukier trzcinowy oraz ksylitol i ubijać do uzyskania błyszczącej piany, którą następnie należy wyłożyć na kakaowe ciasto.
  6. Na koniec wyjąć najmniejszą część ciasta i zetrzeć na tarce lub pokruszyć na pianę.
  7. Całość piec około 50 minut w pozycji termoobieg. Smacznego!

Przepis bierze udział w konkursie, w którym do wygrania są książki autorki bloga Moje Wypieki:

http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki


Szarlotka z bezą bezglutenowa - doskonała dla gości Przepis

Szarlotka z bezą bezglutenowa - doskonała dla gości Przepis

Szarlotka z bezą bezglutenowa - doskonała dla gości Przepis