SZASZŁYKI Z KREWETEK I RYDZY Szaszłyki z krewetek i rydzy KATEGORIE Przekąski Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 5)2 Michał@MilionSmaków Prosta przekąska na wyjątkowe okazji. Rydze niestety coraz ciężej trafić w naszych lasach, więc nie uda nam się spróbować tego smaku zbyt często. Rydze smażone na chrupiąco, klasycznie w maśle i z solą, a do tego lekko czosnkowe krewetki z delikatną nutką porto zdecydowanie umilą nam posiłek ;) SKŁADNIKI 3 łyżki masła klarowanego12 szt. rydzy12 szt. krewetek tygrysich1 ząbek czosnku świeżego50 ml wina porto4 szczypty soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 120 6% Bialko 6,3g 4,2% Weglow... 3,7g 1,9% Tluszcze 7,8g 13% 100g Na porcję (zmień) kCal 295 14,7% Bialko 15,6g 10,4% Weglow... 9,1g 4,6% Tluszcze 19,2g 32% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Dokładnie umyj rydze z piasku i odetnij im nóżki. Rozgrzej masło klarowane na patelni. Połóż rydze na maśle kapeluszami do dołu. Posól je od góry i smaż około 4 minut. Obok połóż krewetki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przełóż rydze na drugą stronę i też lekko posól. Krewetki obracaj od czasu do czasu tak, żeby obtoczyły się w czosnku. Na koniec smażenia wlej porto i często obracaj rydze i krewetki aż wino odparuje. Jeszcze gorące nadziewaj na patyczki do szaszłyków na zmianę. Smakują równie dobrze na zimno.