SZPARAGI Z BUŁKĄ TARTĄ, JAJKIEM POCHE ORAZ MŁODYMI ZIEMNIAKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 5)
Lekka wariacja na temat klasycznego połączenia młodych ziemniaków, sadzonego jajka i fasolki szparagowej.
Dziś proponuję młode ziemniaki z koperkiem w połączeniu ze szparagami ugotowanymi al dente z dodatkiem słonej bułki tartej z masłem oraz delikatnym jajkiem w koszulce.
Prawdziwy wiosenny obiad.


SKŁADNIKI

6 szt. ziemniaków (młodych)

1 opakowanie szparagów

2 łyżki masła

2 łyżki bułki tartej

1 łyżka octu jabłkowego

2 szt. jajek

2 łyżki koperku

¼ łyżeczki cukru

1½ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Zaczynamy od ziemniaków - gotują się najdłużej.
  2. Jeśli wszystkie są podobnych rozmiarów to najlepiej ugotować je w mundurkach - zachowają najwięcej witamin i minerałów.
  3. Zagotuj wodę w garnku.
  4. Dokładnie umyj ziemniaki i wrzuć je do garnka.
  5. Dodaj sól i zamieszaj.
  6. Gotuj pod przykryciem około 25 minut.
  7. Teraz czas na szparagi.
  8. Zielonych nie trzeba obierać. Trzeba za to odłamać zdrewniałe końcówki (kiedy je odłamujemy to zawsze pękają "we właściwym miejscu", przy obcięciu ciężko to miejsce odnaleźć)
  9. Zagotuj wodę w wysokim i wąskim garnku.
  10. Dodaj pół łyżeczki soli i ćwierć łyżeczki cukru.
  11. Wstaw szparagi tak, żeby ich główki wystawały nad wodę (są delikatne i ugotują się na parze, w wodzie by zbyt rozmiękły).
  12. Gotuj około 8 minut (najlepiej sprawdzić widelcem czy lekko się wbija).
  13. W między czasie rozpuść masło na patelni i dodaj do niego bułkę tartą oraz sól.
  14. Jak zacznie się pienić to zacznij mieszać, żeby się nie przypaliło. 
  15. Bułka powinna zbrązowień - zajmie to około 3 minut.
  16. W małym garnku zagotuj wodę i wlej do niej łyżkę octu jabłkowego.
  17. Wbij jajko do szklanki (tak jest łatwiej).
  18. Teraz najtrudniejsza część ;)
  19. Wyłącz grzanie pod garnkiem (woda nie może się gotować).
  20. Jak tylko przestaną lecieć bąbelki zamieszaj wodę w garnku tak, żeby powstał głęboki wir (najlepiej rózgą, ale można też łyżką).
  21. Wlej jajko w sam środek wiru.
  22. Włącz z powrotem grzanie (bardzo małe).
  23. Gotuj 2 minuty i 30 sekund (jeśli jajko jest prostu z lodówki to minutę dłużej).
  24. Ziemniaki obcedź i obierz ze skórki.
  25. Posyp je solą i koperkiem.
  26. Przełóż szparagi na talerz i polej je bułką tartą
  27. Jajko wyjmij z wody łyżką cedzakową i połóż na szparagach
  28. Smacznego! 


Szparagi z bułką tartą, jajkiem poche oraz młodymi ziemniakami Przepis

Szparagi z bułką tartą, jajkiem poche oraz młodymi ziemniakami Przepis

DODAJ KOMENTARZ