- Podgrzej mleko do temperatury pokojowej
- Pokrusz drożdże do miski
- Dodaj 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki
- Dokładnie rozmieszaj i odstaw zaczyn na około 10 minut w ciepłe miejsce
- Do pozostałego mleka dodaj cukier i rozmieszaj
- Rozpuść masło (będzie potrzebne płynne)
- Do miski wsyp mąkę, kardamon i sól
- Dodaj mleko z cukrem i powoli mieszając dolewaj masło
- Zagnieć ciasto aż będzie elastyczne i sprężyste i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut
- Teraz jest czas żeby zrobić nadzienie
- Lekko podgrzej masło - tak, żeby zrobiło się miękkie, ale nie pływało
- Wymieszaj je z cukrem i cynamonem
- Odstaw
- Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt
- Posmaruj nadzieniem i zwiń ciasno wzdłuż dłuższego boku
- Pokrój ostrym (bardzo) nożem na plasterki o grubości około 2 centymetrów
- Ułóż kawałki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem tak, żeby się nie stykały
- Piecz około 8 minut w termoobiegu w 200 stopniach
A przepis pochodzi z bloga mania pieczenia