SZWEDZKIE CYNAMONOWE BUŁECZKI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 5)
Szwedzkie cynamonowe bułeczki pochodzą na pewno ze skandynawii i znane są niemal na całym świecie. Szedzi uważają, że zostałe stworzone właśnie tam i obchodzą nawet 4 października ich dzień - Kanelbullar.
Są dość łatwe do zrobienia i mimo, że zajmują trochę czasu to warto go zainwestować. Są przepyszne ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

600 g mąki pszennej

280 g mleka 2%

75 g białego cukru

130 g masła

40 g drożdży

jajko

¾ łyżeczki soli

1 łyżeczka kardamonu

Nadzienie

75 g masła

100 g cukru trzcinowego

1 łyżka cynamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
332
16,6%
Bialko
5,7g
3,8%
Weglow...
45,6g
22,8%
Tluszcze
13,9g
23,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Podgrzej mleko do temperatury pokojowej
  2. Pokrusz drożdże do miski
  3. Dodaj 2 łyżki ciepłego mleka oraz łyżkę mąki
  4. Dokładnie rozmieszaj i odstaw zaczyn na około 10 minut w ciepłe miejsce
  5. Do pozostałego mleka dodaj cukier i rozmieszaj
  6. Rozpuść masło (będzie potrzebne płynne)
  7. Do miski wsyp mąkę, kardamon i sól
  8. Dodaj mleko z cukrem i powoli mieszając dolewaj masło
  9. Zagnieć ciasto aż będzie elastyczne i sprężyste i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut
  10. Teraz jest czas żeby zrobić nadzienie
  11. Lekko podgrzej masło - tak, żeby zrobiło się miękkie, ale nie pływało
  12. Wymieszaj je z cukrem i cynamonem
  13. Odstaw
  14. Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt
  15. Posmaruj nadzieniem i zwiń ciasno wzdłuż dłuższego boku
  16. Pokrój ostrym (bardzo) nożem na plasterki o grubości około 2 centymetrów
  17. Ułóż kawałki na blasze do pieczenia wyłożonej papierem tak, żeby się nie stykały
  18. Piecz około 8 minut w termoobiegu w 200 stopniach



A przepis pochodzi z bloga mania pieczenia


Szwedzkie cynamonowe bułeczki Przepis

Szwedzkie cynamonowe bułeczki Przepis