SZYBKIE BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE Szybkie bułeczki pełnoziarniste KATEGORIE Śniadania CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.17)9 Kasia@MilionSmaków Świeże, pachnące bułeczki prosto z piekarnika to zawsze kusząca opcja na weekendowy poranek. Niestety wymaga ona czasu, który nie zawsze chcemy lub możemy poświęcić. Na szczęście w przypadku pieczywa, podobnie jak ciast, możemy zdecydować się na taki poziom trudności (i czasochłonności), jaki danego dnia nam najbardziej odpowiada. Na przygotowanie tych pysznych bułeczek wystarczy pół godziny. To niedużo a weekendowy poranek od razu robi się jakby dłuższy... ;) SKŁADNIKI 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej300 ml maślanki1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka białego cukru1 łyżeczka soli2 łyżeczki rozmarynu suszonego4 łyżeczki otrąb pszennych Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 208 10,4% Bialko 9,1g 6,1% Weglow... 36,3g 18,1% Tluszcze 1,8g 3,1% 100g Na porcję (zmień) kCal 195 9,8% Bialko 8,6g 5,7% Weglow... 34g 17% Tluszcze 1,7g 2,9% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.W misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz otrębów. Dodaj maślankę i szybko zagnieć, wystarczy że składniki się połączą. Jeżeli będziesz ugniatać zbyt długo ciasto będzie twarde.Z ciasta uformuj 8 bułeczek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę natnij głęboko ostrym nożem na krzyż i posyp otrębami.Piecz przez ok. 10-15 minut aż będą złociste. Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku" Agaty Ziemnickiej-Łaska i Olgi Kwiecińskiej.