SZYBKIE BUŁECZKI PEŁNOZIARNISTE
KATEGORIE
Śniadania
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Świeże, pachnące bułeczki prosto z piekarnika to zawsze kusząca opcja na weekendowy poranek. Niestety wymaga ona czasu, który nie zawsze chcemy lub możemy poświęcić. Na szczęście w przypadku pieczywa, podobnie jak ciast, możemy zdecydować się na taki poziom trudności (i czasochłonności), jaki danego dnia nam najbardziej odpowiada.
Na przygotowanie tych pysznych bułeczek wystarczy pół godziny. To niedużo a weekendowy poranek od razu robi się jakby dłuższy... ;)


SKŁADNIKI

400 g mąki pszennej pełnoziarnistej

300 ml maślanki

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1 łyżeczka białego cukru

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki rozmarynu suszonego

4 łyżeczki otrąb pszennych

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
208
10,4%
Bialko
9,1g
6,1%
Weglow...
36,3g
18,1%
Tluszcze
1,8g
3,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  2. W misce wymieszaj wszystkie suche składniki oprócz otrębów
  3. Dodaj maślankę i szybko zagnieć, wystarczy że składniki się połączą. Jeżeli będziesz ugniatać zbyt długo ciasto będzie twarde.
  4. Z ciasta uformuj 8 bułeczek i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 
  5. Każdą bułeczkę natnij głęboko ostrym nożem na krzyż i posyp otrębami.
  6. Piecz przez ok. 10-15 minut aż będą złociste. 
Przepis pochodzi z książki "Szczypta smaku" Agaty Ziemnickiej-Łaska i Olgi Kwiecińskiej. 


Szybkie bułeczki pełnoziarniste Przepis

Szybkie bułeczki pełnoziarniste Przepis

Szybkie bułeczki pełnoziarniste Przepis