SZYBKIE CIASTO JOGURTOWO-ORKISZOWE Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 15
  • OCEŃ (średnia: 3.05)
To ciasto możecie zrobić w naprawdę błyskawicznym tempie, przy jednoczesnym wykorzystaniu minimum kulinarnej wiedzy i akcesoriów. Dlatego jest niezawodną opcją "na ostatnią chwilę". Po prostu mieszamy składniki, posypujemy owocami i pieczemy - banalnie proste.
Dodatek mąki orkiszowej dodaje ciastu mięsistości i charakterystycznego, nieco orzechowego posmaku. Świetnie sprawdzi się do zapakowania na piknik lub jako pełnowartościowa przekąska do pracy. Przepis powinien spodobać się również osobom będącym na diecie - ciasto jest mocno "odchudzone" w porównaniu do klasyki gatunku (brak masła, niewielka ilość cukru trzcinowego, jogurt, mąka orkiszowa).


SKŁADNIKI

¾ szklanki mąki pszennej

¾ szklanki mąki orkiszowej

180 g jogurtu greckiego

2 szt. jajek

pół szklanki oleju rzepakowego

pół szklanki cukru trzcinowego

1 łyżka cukru waniliowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

300 g truskawek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
245
12,2%
Bialko
4,7g
3,1%
Weglow...
27,4g
13,7%
Tluszcze
12,8g
21,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Prostokątną formę o wymiarach 20 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia. 
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  3. W misce widelcem rozkłóć jajka, następnie wymieszaj je z jogurtem na gładką, jednolitą masę. 
  4. Dodaj pozostałe składniki (oprócz owoców) i wymieszaj. 
  5. Masę wyłóż do formy i wyrównaj łyżką.  
  6. Truskawki umyj, poodrywaj szypułki i wyłóż je na ciasto. 
  7. Formę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. 


Szybkie ciasto jogurtowo-orkiszowe z truskawkami Przepis

Szybkie ciasto jogurtowo-orkiszowe z truskawkami Przepis

Szybkie ciasto jogurtowo-orkiszowe z truskawkami Przepis

Szybkie ciasto jogurtowo-orkiszowe z truskawkami Przepis