SZYBKIE RACUCHY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3)
Klasyczne racuchy robi się z użyciem drożdży a nie proszku do pieczenia, ale jeśli tak jak ja, chcecie je przygotować na śniadanie to polecam wybrać szybszą opcję.
Są puszyste i elastyczne i doskonale komponują się z wieloma rodzajami dodatków. Najbardziej smakują mi z różnymi owocami, stąd są u mnie częstym gościem w okresie letnim ;)


SKŁADNIKI

jajko

1 szklanka mleka 2%

2 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru trzcinowego

2 łyżki cukru pudru

1 szklanka borówek amerykańskich


Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
179
8,9%
Bialko
5,4g
3,6%
Weglow...
34,8g
17,4%
Tluszcze
2g
3,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wbij do miski jajko i dosyp cukier.
  2. Miksuj przez około minutę, żeby jajko zrobiło się puszyste.
  3. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko.
  4. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
  5. Rozgrzej olej na patelni (tak do połowy możliwości palnika, nie za gorąco) i nakładaj ciasto łyżką (jedna czubata łyżka na placek).
  6. Smaż po około 1 do 2 minut z każdej strony.
  7. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem (najlepiej posypywać przez sitko) i borówką amerykańską.


Szybkie racuchy z borówką amerykańską Przepis

Szybkie racuchy z borówką amerykańską Przepis

DODAJ KOMENTARZ