SZYBKIE RACUCHY Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ Szybkie racuchy z borówką amerykańską KATEGORIE Śniadania Przekąski Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 3.58)33 Michał@MilionSmaków Klasyczne racuchy robi się z użyciem drożdży a nie proszku do pieczenia, ale jeśli tak jak ja, chcecie je przygotować na śniadanie to polecam wybrać szybszą opcję. Są puszyste i elastyczne i doskonale komponują się z wieloma rodzajami dodatków. Najbardziej smakują mi z różnymi owocami, stąd są u mnie częstym gościem w okresie letnim ;) SKŁADNIKI 1 jajko1 szklanka mleka 2%2 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki cukru trzcinowego2 łyżki cukru pudru1 szklanka borówek amerykańskich Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 179 8,9% Bialko 5,4g 3,6% Weglow... 34,8g 17,4% Tluszcze 2g 3,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 680 34% Bialko 20,7g 13,8% Weglow... 132,5g 66,3% Tluszcze 7,7g 12,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wbij do miski jajko i dosyp cukier. Miksuj przez około minutę, żeby jajko zrobiło się puszyste. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, mleko. Miksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Rozgrzej olej na patelni (tak do połowy możliwości palnika, nie za gorąco) i nakładaj ciasto łyżką (jedna czubata łyżka na placek). Smaż po około 1 do 2 minut z każdej strony. Podawaj gorące, posypane cukrem pudrem (najlepiej posypywać przez sitko) i borówką amerykańską.