TABBOULEH
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Tabbouleh (wymawiane u nas tabule) to tradycyjna sałatka warzywna podawana na zimno w Libanie. Właściwie w całej kuchni bliskowschodniej spotyka się wariacje tej sałatki (z użyciem tych samych składników i podobnych proporcji).
Co jest dla wersji libańskiej charakterystycznego to spora zawartość mięty i w zasadzie brak innych przypraw (poza solą i pieprzem). Moja wersja zawiera dodatkowo trochę imbiru, cynamonu i kuminu.
Moim zdaniem mimo egzotycznego pochodzenia świetnie się sprawdza do polskich dań z grilla ;)


SKŁADNIKI

pół szklanki kaszy bulgur

1 szklanka wody

pół łyżeczki soli

3 szt. pomidorów Indigo Blue

pół szklanki natki pietruszki (1 duży pęczek)

pół szklanki mięty świeżej (prawie cała zawartość doniczki mięty)

2 szt. świeżego ogórka gruntowego

pół cebuli czerwonej

¼ szklanki oliwy z oliwek

¼ szklanki soku z cytryny

¼ łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)

¼ łyżeczki imbiru mielonego

¼ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki mielonego pieprzu

¼ łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE

  1. Zacznij od dokładnego przepłukania kaszy bulgur (chcemy, żeby ugotowała się na sypko)
  2. Przełóż ją do garnka i zalej wodą. Dodaj odrobinę soli i zagotuj.
  3. Gotuj na małym ogniiu (najlepiej bez mieszania) okolo 7 minut (aż kasza wchłonie całą wodę)
  4. W między czasie sparz pomidory a następnie obierz je i ogórki
  5. Drobno posiekaj natkę pietruszki i miętę a warzywa pokrój w drobną kostkę.
  6. Kaszę wraz z warzywami i ziołami przełóż do miski.
  7. Dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj.


Tabbouleh Przepis

Tabbouleh Przepis

DODAJ KOMENTARZ