TAGLIATELLE ŚRÓDZIEMNOMORSKIE Tagliatelle śródziemnomorskie KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN LICZBA PORCJI 3 OCEŃ (średnia: 5)1 Beata@MilionSmaków Włoski przepis z klasycznym makaronem tagliatelle. Najlepiej wybrać świeży, wtedy połączenie z pesto, bakłażanem i cukinią będzie bardziej wyraziste. Dla przełamania smaku podaję pomidory z mozzarellą. Uwaga: makaron gotuje się krótko (mój 3 minuty). Ważne jest aby go nie rozgotować. SKŁADNIKI 500 g makaronu tagliatelle (wstążki) (najlepiej oryginalnego włoskiego)1 bakłażan1 cukinia (mała)150 g pesto z bazylii (gotowego lub zrobionego własnoręcznie)2 szt. pomidorów (dużych)200 g sera mozzarellaoliwa z oliwekrukolasól Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 185 9,2% Bialko 7,2g 4,8% Weglow... 24g 12% Tluszcze 6g 10% 100g Na porcję (zmień) kCal 1076 53,8% Bialko 41,8g 27,9% Weglow... 140g 70% Tluszcze 34,9g 58,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Bakłażana i cukinię pokroić w plasterki lub w mniejsze kawałki, lekko posolić i podsmażyć na oliwie. Patelnię przykryć i trochę poddusić.Dodać połowę pesto, wymieszać i zostawić jeszcze chwilę na ogniu.Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry i polać pozostałym pesto.Ugotować makaron i połączyć z cukinią i bakłażanem.Wyłożyć na talerze, posypać rukolą i podawać z mozzarellą na pomidorach.