TAGLIATELLE ŚRÓDZIEMNOMORSKIE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 40 MIN
  • LICZBA PORCJI 3
  • OCEŃ (średnia: 5)
Włoski przepis z klasycznym makaronem tagliatelle. Najlepiej wybrać świeży, wtedy połączenie z pesto, bakłażanem i cukinią będzie bardziej wyraziste. Dla przełamania smaku podaję pomidory z mozzarellą.
Uwaga: makaron gotuje się krótko (mój 3 minuty). Ważne jest aby go nie rozgotować.


SKŁADNIKI

500 g makaronu tagliatelle (wstążki) (najlepiej oryginalnego włoskiego)

bakłażan

cukinia (mała)

150 g pesto z bazylii (gotowego lub zrobionego własnoręcznie)

2 szt. pomidorów (dużych)

200 g sera mozzarella

oliwa z oliwek

rukola

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
185
9,2%
Bialko
7,2g
4,8%
Weglow...
24g
12%
Tluszcze
6g
10%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Bakłażana i cukinię pokroić w plasterki lub w mniejsze kawałki, lekko posolić i podsmażyć na oliwie. Patelnię przykryć i trochę poddusić.
  2. Dodać połowę pesto, wymieszać i zostawić jeszcze chwilę na ogniu.
  3. Pomidory i mozzarellę pokroić w plastry i polać pozostałym pesto.
  4. Ugotować makaron i połączyć z cukinią i bakłażanem.
  5. Wyłożyć na talerze, posypać rukolą i podawać z mozzarellą na pomidorach.


Tagliatelle śródziemnomorskie Przepis

Tagliatelle śródziemnomorskie Przepis