TAGLIATELLE ALLA CARBONARA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 4.15)
Spaghetti alla carbonara to klasyka kuchni włoskiej. Mi osobiście smakuje lepiej z makaronem tagliatelle - jeśli nie jedliście spróbujcie tej wersji.
Nie byłbym sobą gdyby do składu klasyki nie trafił jakiś dodatek - tym razem jest to czosnek, który świetnie podkreśla smak boczku, jajka i parmezanu.


SKŁADNIKI

400 g makaronu tagliatelle (wstążki)

200 g wędzonego boczku (najlepiej w plasterkach)

2 ząbki czosnku świeżego

2 szt. jajek

2 łyżki śmietany kremówki 36%

5 łyżek sera parmezanu (drobno startego)

sól

pieprz czarny mielony (świeżo zmielony)

2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
377
18,8%
Bialko
13,1g
8,8%
Weglow...
36,4g
18,2%
Tluszcze
19,3g
32,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Makaron ugotować al dente (zazwyczaj dolna wartość czasu gotowania z opakowania lub minutę krócej jeśli podany jest jeden czas)
  2. Czosnek posiekać na drobne kawałki
  3. Boczek pokroić na kawałki o szerokości około pół centymetra (wzdłuż krótszego boku plasterka)
  4. Na patelni rozgrzać oliwę
  5. Dodać czosnek i boczek
  6. Smażyć około 2 minut, żeby składniki się lekko przyrumieniły
  7. Odcedzić makaron i przełożyć go na patelnię
  8. Dobrze wymieszać i smażyć razem z boczkiem i czosnkiem przez około 2 minuty
  9. Zdjąć patelnię z ognia
  10. Posypać makaron dwiema łyżkami parmezanu i wymieszać
  11. Jajka roztrzepać razem ze śmietaną w miseczce i polać nimi makaron (trzeba uważać, żeby patelnia nie była za gorąca i jajko nie ścięło się)
  12. Przełożyć danie na talerze i podawać posypane parmezanem i świeżo zmielonym pieprzem


Tagliatelle alla carbonara Przepis

Tagliatelle alla carbonara Przepis