TAGLIATELLE ALLA PUTTANESCA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
To klasyczne włoskie danie, które zazwyczaj podaje się z makaronem spaghetti lub vermicelli. Według mnie sprawdza się też świetnie z tagliatelle.
Przepis pochodzi z połowy XX wieku i do dziś trwają spory co do jego dokładnego pochodzenia. W zależności od wersji został wynaleziony w Rzymie, Neapolu i na Ischii. Najbardziej rozpowszechniona wersja głosi, że stworzył go Sandro Petti, kiedy odmówił gościom w swojej restauracji kolacji z powodu braku składników od zrobienia normalnego dania.
Poprosili go wtedy, żeby zrobił jakiekolwiek danie ze "śmieci", które to po włoski brzmi puttanata. Danie powstało ze składników dostępnych w kuchni i później otrzymało taką nazwę.
Przepis bardzo dobrze wpisuje się w tradycję kuchni włoskiej, prosty, szybki i bardzo aromatyczny.


SKŁADNIKI

3 ząbki czosnku świeżego

pół papryki Cayenne

3 łyżki oliwy z oliwek

2 szklanki przecieru pomidorowego

3 łyżki kaparów

1 szklanka makaronu tagliatelle (wstążki)

pół łyżeczki papryki chilli mielonej

6 szt. filecików anchois

4 łyżki oliwek czarnych

PRZYGOTOWANIE

  1. Czosnek i paprykę Cayenne posiekaj na plasterki
  2. Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć je
  3. Smaż około 3 minut aż czosnek się trochę przyrumieni
  4. Dodaj przecier pomidorowy, kapary i posiekane oliwki
  5. Zagotuj i zmniejsz temperaturę
  6. Dopraw chilli w proszku i dodaj posiekane anchois
  7. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu
  8. Wyłóż go na talerz i połącz z sosem
  9. Jeśli lubisz możesz dodać starty parmezan


Tagliatelle alla puttanesca Przepis

Tagliatelle alla puttanesca Przepis