TAGLIATELLE ALLA PUTTANESCA Tagliatelle alla puttanesca KATEGORIE Obiady Kuchnia włoska Ryby i owoce morza Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.5)4 Michał@MilionSmaków To klasyczne włoskie danie, które zazwyczaj podaje się z makaronem spaghetti lub vermicelli. Według mnie sprawdza się też świetnie z tagliatelle. Przepis pochodzi z połowy XX wieku i do dziś trwają spory co do jego dokładnego pochodzenia. W zależności od wersji został wynaleziony w Rzymie, Neapolu i na Ischii. Najbardziej rozpowszechniona wersja głosi, że stworzył go Sandro Petti, kiedy odmówił gościom w swojej restauracji kolacji z powodu braku składników od zrobienia normalnego dania. Poprosili go wtedy, żeby zrobił jakiekolwiek danie ze "śmieci", które to po włoski brzmi puttanata. Danie powstało ze składników dostępnych w kuchni i później otrzymało taką nazwę. Przepis bardzo dobrze wpisuje się w tradycję kuchni włoskiej, prosty, szybki i bardzo aromatyczny. SKŁADNIKI 3 ząbki czosnku świeżegopół papryki Cayenne3 łyżki oliwy z oliwek2 szklanki przecieru pomidorowego3 łyżki kaparów1 szklanka makaronu tagliatelle (wstążki)pół łyżeczki papryki chilli mielonej6 szt. filecików anchois4 łyżki oliwek czarnych PRZYGOTOWANIE Czosnek i paprykę Cayenne posiekaj na plasterki Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć je Smaż około 3 minut aż czosnek się trochę przyrumieni Dodaj przecier pomidorowy, kapary i posiekane oliwki Zagotuj i zmniejsz temperaturę Dopraw chilli w proszku i dodaj posiekane anchois Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu Wyłóż go na talerz i połącz z sosem Jeśli lubisz możesz dodać starty parmezan