TAGLIATELLE Z KLOPSIKAMI
KATEGORIE
Obiady
Mięsne
Kolacje
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 3.05)
Klopsiki smakują mi w każdej postaci - najbardziej podane w pysznym sosie pomidorowym. Tym razem spróbowałem dodać do nich kilka nietypowych przypraw i składników oraz podać je z makaronem.


SKŁADNIKI

Mięso

250 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

jajko

2 łyżki bułki tartej

3 łyżki rozmarynu świeżego (Listki obrane z dwóch gałązek)

1 łyżka musztardy dijon (albo delikatesowa)

1 łyżka suszonego oregano

pół łyżeczki soli

pół łyżeczki mielonego pieprzu

Sos

400 g pomidorów w puszce (standardowa puszka)

2 łyżki świeżej bazylii

cebula (mała)

2 ząbki czosnku świeżego

pół papryki Cayenne

1 łyżka octu balsamicznego

200 g makaronu tagliatelle (wstążki)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
135
6,8%
Bialko
7,9g
5,3%
Weglow...
17,5g
8,7%
Tluszcze
3,7g
6,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mięso włożyć do miski
  2. Dodać bułkę tartą, rozmaryn, musztardę, oregano i wbić jajko
  3. Doprawić solą i pieprzem i dobrze wymieszać
  4. Nabierać mięso łyżką i formować dłonią kulki
  5. Nalać cienką warstwę oliwy do głębokiego talerza, włożyć mięso i odstawić do lodówki (oliwa jest po to, żeby klopsiki się nie skleiły)
  6. Ugotować makaron wg przepisu na opakowaniu (tak żeby wyszedł al dente)
  7. Do małego garnka wlać oliwę tak żeby przykryła dno i podgrzać
  8. Dorzucić drobno posiekaną cebulę i zeszklić
  9. Jak cebula przybierze złoty kolor dodać posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chili
  10. Smażyć jeszcze około 2 minut, aż będzie czuć zapach przysmażanego czosnku
  11. Wlać pomidory w puszcze i zagotować
  12. Dodać ocet balsamiczny i bazylię i gotować na małym gazie
  13. Na patelni rozgrzać oliwę i włożyć na nią klopsiki (w miarę możliwości tak żeby się nie stykały)
  14. Smażyć obracając aż będą przyrumienione z każdej strony
  15. Klopsiki przełożyć do sosu pomidorowego i przykryć garnek
  16. Dusić do czasu aż makaron będzie gotowy (jeśli makaron był wcześniej to około 10 minut)
  17. Wyłożyć makaron na talerze i ułożyć na nim klopsiki a następnie polać sosem (jeśli sos zrobił się za gęsty można go rozrzedzić kilkoma łyżkami gorącej wody - może być ta po gotowaniu makaronu)


Tagliatelle z klopsikami Przepis

Tagliatelle z klopsikami Przepis