TAGLIATELLE Z POMIDORAMI I OLIWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN
  • LICZBA PORCJI 2
  • OCEŃ (średnia: 2.25)
Bardzo prosty i szybki przepis na pyszny makaron. To przykład tego, że z zaledwie kilku składników można zrobić smaczny obiad, lunch czy kolację.
Połączenie niczym nie zaskakuje, bo oliwa, czosnek, pomidory i oliwki pojawiają się razem w niejednym daniu i stanowią nie od dziś dobre połączenie. Tutaj też sprawdzają się świetnie, a dodatek sera z niebieską pleśnią jest dla nich dobrym kontrastem.


SKŁADNIKI

200 g makaronu tagliatelle (wstążki)

1 szklanka przecieru pomidorowego

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki oliwek czarnych

4 łyżki sera rokpol

2 ząbki czosnku świeżego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
265
13,3%
Bialko
7,3g
4,9%
Weglow...
26,4g
13,2%
Tluszcze
14,4g
24%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Ugotuj makaron al dente
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek (nie wyciskaj go przez praskę)
  3. Smaż aż będzie wyraźnie czuć zapach czosnku (około 2 minut)
  4. Wlej przecier pomidorowy i zagotuj
  5. Dodaj pokrojone na pół oliwki i pogotuj około 2 minut
  6. Ułóż makaron na talerzach i polej go sosem
  7. Pokrusz drobno ser i posyp nim danie
  8. Możesz też dać kilka listów bazylii dla dekoracji


Tagliatelle z pomidorami i oliwkami Przepis

Tagliatelle z pomidorami i oliwkami Przepis