TAGLIATELLE Z POMIDORAMI I OLIWKAMI Tagliatelle z pomidorami i oliwkami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kuchnia włoska Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 20 MIN LICZBA PORCJI 2 OCEŃ (średnia: 2.83)3 Michał@MilionSmaków Bardzo prosty i szybki przepis na pyszny makaron. To przykład tego, że z zaledwie kilku składników można zrobić smaczny obiad, lunch czy kolację. Połączenie niczym nie zaskakuje, bo oliwa, czosnek, pomidory i oliwki pojawiają się razem w niejednym daniu i stanowią nie od dziś dobre połączenie. Tutaj też sprawdzają się świetnie, a dodatek sera z niebieską pleśnią jest dla nich dobrym kontrastem. SKŁADNIKI 200 g makaronu tagliatelle (wstążki)1 szklanka przecieru pomidorowego4 łyżki oliwy z oliwek4 łyżki oliwek czarnych4 łyżki sera rokpol2 ząbki czosnku świeżego Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 265 13,3% Bialko 7,3g 4,9% Weglow... 26,4g 13,2% Tluszcze 14,4g 24% 100g Na porcję (zmień) kCal 878 43,9% Bialko 24,2g 16,1% Weglow... 87,5g 43,7% Tluszcze 47,7g 79,5% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Ugotuj makaron al denteNa patelni rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek (nie wyciskaj go przez praskę)Smaż aż będzie wyraźnie czuć zapach czosnku (około 2 minut)Wlej przecier pomidorowy i zagotujDodaj pokrojone na pół oliwki i pogotuj około 2 minutUłóż makaron na talerzach i polej go sosemPokrusz drobno ser i posyp nim danieMożesz też dać kilka listów bazylii dla dekoracji