TAJSKA ZUPA Z KURCZAKIEM I BROKUŁEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 4.38)
Aromatyczna, kolorowa, sycąca i cudownie rozgrzewająca? Czego więcej potrzeba w jesiennej zupie. Ta zupa to mój hit ostatnich tygodni - przygotowana na bazie ugotowanej piersi z kurczaka (ciekawą alternatywą będą tu krewetki), która dodaje jej pożywności, bulionu i kokosowego mleka. Do tego dodałam brokuła, chiński makaron chow mein i wyraziste przyprawy z papryczką chilli na czele (w wersji łagodniejszej wystarczy jej odrobina). Tajska mieszanka składników i przypraw na pewno pozytywnie podziała na Wasz nastrój w długie, zimne wieczory.


SKŁADNIKI

400 g piersi z kurczaka

1½ l bulionu warzywnego

300 ml mleka kokosowego

brokuł (nieduży)

200 g makaronu Chow Mein

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1½ łyżki świeżego imbiru (kawałek ok. 3 cm)

¼ szt. papryki Cayenne (w wariancie średnio ostrym)

4 łyżeczki pasty curry (czerwonej)

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki natki pietruszki

2 łyżki oleju z pestek winogron (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
98
4,9%
Bialko
3,2g
2,2%
Weglow...
7,6g
3,8%
Tluszcze
6,4g
10,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piersi kurczaka umyj, osusz i potnij w średniej wielkości kawałki. 
  2. W dużym garnku rozgrzej olej, wrzuć posiekaną cebulę i zeszklij. 
  3. Następnie dodaj pokrojony w cieniutkie plasterki czosnek, obrany i pocięty w paski imbir, pociętą papryczkę chilli, czerwoną pastę curry i łyżkę soku z cytryny. Wymieszaj i podsmażaj przez chwilę. 
  4. Dolej mleko kokosowe i bulion, wrzuć kawałki kurczaka i gotuj przez ok. 20 minut.
  5. Po tym czasie dodaj brokuła podzielonego na różyczki (przecięte na połówki jeżeli są duże) i gotuj jeszcze 10 minut.
  6. Makaron chow mein wyłóż na talerze i zalej gorącą zupą. Poczekaj 5-10 minut aż zmięknie.
  7. Podawaj z posiekaną natką pietruszki


Tajska zupa z kurczakiem i brokułem Przepis

Tajska zupa z kurczakiem i brokułem Przepis