TAJSKIE ZIELONE CURRY Tajskie zielone curry KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kolacje Kuchnia azjatycka CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków To w zasadzie polska wariacja na temat oryginalnego zielonego tajskiego curry. Generalnie tajskie curry jest bardziej płynne od indyjskiej wersji, no i oczywiście inaczej przyprawione. Całość polega na uzyskaniu odpowiedniego balansu między kwaśnym, słodkim i ostrym smakiem. W tym przepisie pojawia się między innymi rabarbar, który dobrze pasuje do tego smaku. SKŁADNIKI 2 łyżki oleju kokosowego1 łyżka pasty curry2 szt. piersi z kurczaka2 łyżki rabarbaru1 marchewka1 papryka Bell zielona2 szklanki mleka kokosowego1 trawa cytrynowa2 łyżki soku z limonki1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżki sosu rybnego PRZYGOTOWANIE Rozgrzej wok aż zacznie lekko dymić. Dodaj olej kokosowy oraz pastę curry. Smaż około minuty aż będzie mocno czuć zapach pasty. Wrzuć kurczaka pokrojonego w kostkę i smaz około 5 minut. Dodaj rabarbar i marchewkę posiekane w słupki. Po 3 minutach smażenia wlej mleko kokosowe. Wrzuć zgniecioną nożem trawę cytrynową i pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj 10 minut. Wyciągnij trawę cytrynową. Dodaj sok z limonki i cukier trzcinowy. Wlej sos rybny i dobrze wymieszaj. Gotuj aż sos przyjmie pożądaną konsystencję - tajskie curry powinno być dość płynne. Najlepiej podawać z ryżem i posypane świeżą bazylią oraz kolendrą.