TAJSKIE ZIELONE CURRY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
To w zasadzie polska wariacja na temat oryginalnego zielonego tajskiego curry. Generalnie tajskie curry jest bardziej płynne od indyjskiej wersji, no i oczywiście inaczej przyprawione. Całość polega na uzyskaniu odpowiedniego balansu między kwaśnym, słodkim i ostrym smakiem.
W tym przepisie pojawia się między innymi rabarbar, który dobrze pasuje do tego smaku.


SKŁADNIKI

2 łyżki oleju kokosowego

1 łyżka pasty curry

2 szt. piersi z kurczaka

2 łyżki rabarbaru

marchewka

papryka Bell zielona

2 szklanki mleka kokosowego

trawa cytrynowa

2 łyżki soku z limonki

1 łyżka cukru trzcinowego

2 łyżki sosu rybnego

PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej wok aż zacznie lekko dymić.
  2. Dodaj olej kokosowy oraz pastę curry.
  3. Smaż około minuty aż będzie mocno czuć zapach pasty.
  4. Wrzuć kurczaka pokrojonego w kostkę i smaz około 5 minut.
  5. Dodaj rabarbar i marchewkę posiekane w słupki.
  6. Po 3 minutach smażenia wlej mleko kokosowe.
  7. Wrzuć zgniecioną nożem trawę cytrynową i pokrojoną w kostkę paprykę.
  8. Gotuj 10 minut.
  9. Wyciągnij trawę cytrynową.
  10. Dodaj sok z limonki i cukier trzcinowy.
  11. Wlej sos rybny i dobrze wymieszaj.
  12. Gotuj aż sos przyjmie pożądaną konsystencję - tajskie curry powinno być dość płynne.
  13. Najlepiej podawać z ryżem i posypane świeżą bazylią oraz kolendrą.


Tajskie zielone curry Przepis