TAJSKIE ZIELONE CURRY Z GALANGALEM I KAFIREM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 30 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 5)
Co sprawia, że tajskie curry smakuje tak jak w Tajlandii? Właśnie galangal i liście kafir - te dwie przyprawy są tak charakterystyczne, że danie smakuje zupełnie inaczej niż zrobione z użyciem "zwykłego" imbiru.
Ten przepis to klasyczne curry - proste i podstawowe, ale naprawdę pyszne!


SKŁADNIKI

10 szt. liści kafir

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżka pasty curry (zielonej)

200 g krewetek tygrysich (np. rozmiar 16/20)

1 opakowanie mleka kokosowego

200 g dyni hokkaido

1 szklanka groszku cukrowego

2 łyżki kukurydzy konserwowej

pół mango

4 łyżki szczypiorku

pół szklanki selera naciowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Do robota kuchennego włóż: liście limonki kaffir, pociętą cebulę, czosnek i galangal.
  2. Zmiksuj - nie musi być całkiem na pastę, mogą zostać kawałki.
  3. Przełóż to do rozgrzanego garnka o grubym dnie i dodaj kolendrę oraz pastę curry.
  4. Smaż około minuty aż uwolnią się olejki eteryczne i dorzuć obrane krewetki.
  5. Smaż jeszcze jakies 3 - 5 minut aż krewetki się zetną i wlej mleko kokosowe.
  6. Zagotuj i dodaj pokrojoną w kostkę (o boku około pół centymetra) dynię i podobnie pokrojony seler naciowy.
  7. Po około 10 minutach dodaj przekrojony na pół groszek cukrowy i kukurydzę z puszki.
  8. Gotuj kolejne 5 minut - to curry ma być płynne a nie gęste jak indyjskie.
  9. W między czasie pokrój mango na paski i dość drobno szczypiorek.
  10. Podawaj w miseczkach udekorowane szczypiorkiem i mango - najlepiej z ryżem (np. ugotowanym z dodatkiem kurkumy)


Tajskie zielone curry z galangalem i kafirem Przepis

DODAJ KOMENTARZ