TARTA CZEKOLADOWA Z KARDAMONEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Tarta, która świetnie sprawdzi się na walentynki. Składa się głównie z czekolady z dodatkiem migdałów i kardamonu. Rozgrzewa w zimne wieczory, poprawia humor i umila dzień.
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia miłosna"


SKŁADNIKI

Ciasto

150 g mąki pszennej

pół opakowania masła

2 szt. żółtek

2 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 łyżki kakao ciemnego

Nadzienie

4 opakowania czekolady ciemnej 70-85% (gorzkiej)

2 łyżki migdałów (płatków)

2 łyżki śmietany kremówki 36%

2 łyżki masła

pół łyżeczki kardamonu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
532
26,6%
Bialko
7,5g
5%
Weglow...
40,4g
20,2%
Tluszcze
38,2g
63,7%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wymieszaj z kakao.
  2. Dodaj cukier i cukier waniliowy.
  3. Dorzuć pocięte w małe kawałki masło i żółtka.
  4. Dokładnie wyrób ciasto i odstaw na 20 do 30 minut do lodówki.
  5. Po wyjęciu wyłóż ciastem formę do tarty.
  6. Wstaw na 15 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni.
  7. Odstaw do ostygnięcia.
  8. Upraż na suchej patelni płatki migdałów (około 5 minut).
  9. W rondelku rozpuść czekoladę z masłem.
  10. Dodaj śmietanę i kardamon i dobrze wymieszaj.
  11. Wlej masę do wystudzonego ciasta i posyp płatkami migdałów.
  12. Odstaw aż czekolada stężeje.


Tarta czekoladowa z kardamonem Przepis

Tarta czekoladowa z kardamonem Przepis

Tarta czekoladowa z kardamonem Przepis