TARTA DYNIOWA
KATEGORIE
Słodkości
Tarty
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 110 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 5)
Aromatyczna tarta z puszystym nadzieniem dyniowo-śmietankowym doskonale wpisuje się w dzisiejszy świąteczny klimat. Pełnoziarniste ciasto bez cukru, orzechy i korzenna masa dyniowa to wspaniałe połączenie smakowe.


SKŁADNIKI

Ciasto

100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (np. żytniej)

100 g mąki pszennej

125 g masła (zimnego)

2 łyżki wody (lodowatej)

50 g orzechów włoskich

szczypta soli

Nadzienie

250 g dyni (puree)

80 g cukru trzcinowego

100 g śmietany kremówki 36%

2 szt. jajek

1 łyżeczka przyprawy do piernika

pół łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
296
14,8%
Bialko
5,2g
3,5%
Weglow...
24,8g
12,4%
Tluszcze
19,7g
32,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę posiekać z masłem i solą, dodać wodę, uformować z ciasta kulę i wstawić na pół godziny do lodówki.
  2. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki.
  3. Wyłożyć zimnym ciastem boki i dno formy o średnicy około 25 cm i nakłuć widelcem w wielu miejscach.
  4. Piec w temperaturze 200 stopni w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut. Po tym czasie wsypać na ciasto posiekane orzechy, docisnąć, piec jeszcze 10 minut i ostudzić.
  5. Do garnka włożyć dynię (puree), cukier, przyprawę, cynamon i podsmażać na średnim ogniu około 10 minut. Odstawić do wystudzenia.
  6. Śmietankę wymieszać z żółtkami i ekstraktem waniliowym.
  7. Ubić pianę z białek.
  8. Połączyć masę dyniową ze śmietanką z żółtkami, a następnie dodawać stopniowo pianę z białek.
  9. Całą masę wyłożyć na podpieczony spód i piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni.
  10. Można podawać z bitą śmietaną lub polewą czekoladową.

Jest to zmodyfikowany przeze mnie przepis Agnieszki Kręglickiej.


Tarta dyniowa Przepis

Tarta dyniowa Przepis

Tarta dyniowa Przepis

Tarta dyniowa Przepis