TARTA GRZYBOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 5)
Niezawodna na wiele okazji - na śniadanie, obiad do pracy czy wizytę przyjaciół. Łatwe do zrobienia i przechowania, zachowują świeżość i smak przez wiele dni. Takie właśnie są tarty dlatego warto mieć kilka swoich ulubionych, wypróbowanych przepisów w zanadrzu. Tarty grzybowe z dodatkiem sera należą do jednych z moich ulubionych. To dlatego, że uwielbiam grzyby a dodatek śmietany i sera tylko pogłębia ich smak.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

150 g masła

2 szt. jajek

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Nadzienie

100 g kurek

50 g suszonych grzybów leśnych (suszonych)

4 szt. jajek

300 g sera gruyer (lub np. Dziugas)

2 łyżki śmietany 12%

2 łyżki masła

cebula

szczypta soli

szczypta gałki muszkatołowej mielonej

zioła prowansalskie


PRZYGOTOWANIE

  1. Godzinę przed przygotowaniem zalej grzyby leśne wodą i odstaw. 
  2. Wyrób ciasto z wszystkich jego składników, ugnieć kulę i wstaw do lodówki na pół godziny. 
  3. W rondelku rozpuść masło, wrzuć kurki i leśne grzyby. Smaż przez ok. 10 minut. 
  4. Do grzybów dodaj pokrojoną cebulę i całość smaż jeszcze przez kilka minut. 
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. 
  6. Dokładnie wyklej ciastem okrągłą formę do tarty wraz z bokami, nakłuj w kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika na 20 minut. 
  7. Zwiększ temperaturę w piekarniku na 200 stopni. 
  8. Do miseczki wbij jajka, szczyptę soli, gałkę muszkatołową i śmietanę. Wymieszaj dokładnie widelcem. 
  9. Na podpieczone ciasto wyłóż połowę startego sera, grzyby, resztę sera i zalej mieszanką jaj i śmietany. Posyp ziołami prowansalskimi
  10. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25 minut. Jeżeli będzie się za bardzo przypiekać przykryj folią aluminiową. 


Tarta grzybowa Przepis

Tarta grzybowa Przepis

DODAJ KOMENTARZ