TARTA JAGLANA Z JAGODAMI BEZGLUTENOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 50 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Letnia tarta na nieklasycznym spodzie może stanowić zdrowszy zamiennik standardowego kruchego ciasta dla osób nietolerujących glutenu. Mąka jaglana, zmielone migdały i orzechy oraz brak cukru przemawiają na jej korzyść i wspaniale komponują się z serowo-śmietanową masą kremową. Całość udekorowana została sezonowymi owocami, w moim przypadku jagodami, ale z powodzeniem sprawdzą się też maliny (których także odrobinę użyłam) lub jeżyny.


SKŁADNIKI

Ciasto

1½ szklanki mąki jaglanej

¾ szklanki migdałów (drobno zmielonych)

¼ szklanki orzechów włoskich (drobno zmielonych)

100 g masła (zimnego)

3 łyżki ksylitolu

1 łyżka śmietany 12%

szczypta soli

Nadzienie

250 g sera mascarpone

250 ml śmietany kremówki 36%

4 łyżki ksylitolu

250 g jagód

PRZYGOTOWANIE

  1. Z podanych składników wyrobić ciasto i włożyć na około pół godziny do lodówki.
  2. Po tym czasie wyłożyć formę do tarty o średnicy około 26 cm ciastem i ponakłuwać widelcem.
  3. Wstawić ciasto do piekarnika na 20-25 minut w temperaturze 175 stopni w pozycji termoobieg.
  4. Po wystudzeniu ubić śmietanę z ksylitolem, po czym wymieszać na małych obrotach miksera z serkiem mascarpone.
  5. Masę wyłożyć na tartę i udekorować umytymi dokładnie jagodami.
  6. Schłodzić ciasto w lodówce przed podaniem.


Tarta jaglana z jagodami bezglutenowa Przepis

Tarta jaglana z jagodami bezglutenowa Przepis

Tarta jaglana z jagodami bezglutenowa Przepis