TARTA LOTARYŃSKA - QUICHE LORRAINE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 80 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.2)
Wyjątkowa tarta "na słono". Sycące połączenie boczku, sera i cebuli.
Quiche Lorraine to tradycyjne francuskie danie z Lotaryngii, które dość łatwo można zrobić w domu. Smakuje na ciepło jako obiad i na zimno jako przekąska.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

150 g masła

1 łyżka sera parmezanu

2 szt. jajek

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

1 łyżka ziół prowansalskich

Nadzienie

300 g wędzonego boczku

2 szt. cebuli

3 szt. jajek

1 szklanka śmietany 18%

pół szklanki jogurtu naturalnego

pół szklanki sera żółtego (startego - najlepiej cheddar)

szczypta gałki muszkatołowej mielonej

1 łyżeczka ziół prowansalskich

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
269
13,4%
Bialko
7,4g
4,9%
Weglow...
12,7g
6,3%
Tluszcze
20,9g
34,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wysypać mąkę na blat lub do dużej miski (mniej sprzątania)
  2. Dodać pokrojone w kostkę masło, 2 jajka, zioła prowansalskie oraz parmezan
  3. Ugniatać aż powstanie jednolita masa, która się nie klei (w trakcie ugniatania masło musi się rozpuścić żeby nie było grudek)
  4. Uformować z ciasta kulkę i wstawić na 30 minut do lodówki
  5. Boczek pokroić w drobną kostkę i wrzucić na patelnię. Jak się lekko podsmaży dodać cebulę również pokrojoną w kostkę
  6. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni
  7. Wyjąć ciasto z lodówki, nałożyć na formę do tarty i nakłuć widelcem.
  8. Wstawić ciasto na 15 minut do piekarnika, po czym posmarować żółtkiem i piec kolejne 5 minut
  9. Dobrze wymieszać jajka, śmietanę, jogurt, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i zioła prowansalskie
  10. Ułożyć na tarcie boczek z cebulą a następnie zalać zrobionym sosem i posypać startym serem (najlepszy efekt daje cheddar)
  11. Piec kolejne 30 minut


Tarta Lotaryńska - Quiche Lorraine Przepis

Tarta Lotaryńska - Quiche Lorraine Przepis

Tarta Lotaryńska - Quiche Lorraine Przepis

Tarta Lotaryńska - Quiche Lorraine Przepis