TARTA PECANOWA Z SYROPEM KLONOWYM
KATEGORIE
Słodkości
Tarty
Czy można jeść w ciąży?
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 65 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Aromatyczna tarta na nietypowym twarogowym spodzie z klonowo-wanliowym nadzieniem i zatopionymi w nim smakowicie orzechami pecan to oryginalny pomysł na weekendowe ciasto. Smakuje zarówno świeże jak i po schłodzeniu, a także w następnych dniach (oczywiście jeśli uda Wam się nie skonsumować go wcześniej:))
Inspiracją tarty był przepis Anny Olson z programu "Na słodko".
Czas przygotowania nie obejmuje czasu chłodzenia ciasta w lodówce.


SKŁADNIKI

Ciasto

200 g masła (miękkiego w temperaturze pokojowej)

170 g twarogu sernikowego zmielonego (kremowego, w temperaturze pokojowej)

2 szklanki mąki pszennej

Nadzienie

100 g masła (stopionego)

3 szt. jajek

¾ szklanki cukru trzcinowego (lub zwykłego)

pół szklanki syropu klonowego

2 łyżeczki aromatu waniliowego

200 g orzechów pecan

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
417
20,8%
Bialko
6,2g
4,1%
Weglow...
33,8g
16,9%
Tluszcze
29,5g
49,2%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać masło z kremowym twarogiem w mikserze na małych obrotach.
  2. Dosypać mąkę i wymieszać aż składniki się połączą.
  3. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około godzinę.
  4. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 0,8 cm. Ułożyć w lekko natłuszczonej formie do tart ( o średnicy około 30 cm ). Docisnąć ciasto do formy oraz brzegi ciasta do ścianek formy. Przyciąć ciasto wystające ponad brzegi formy.
  5. Włożyć do lodówki i zająć się przygotowaniem nadzienia.
  6. Jajka ubić w mikserze i dodawać cukier, masło, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i sól dalej miksując na zmniejszonych obrotach.
  7. Wylać nadzienie na schłodzony spód tarty i ułożyć na wierzchu połówki orzechów pecan w koncentrycznych kręgach. Zostawić trochę orzechów do dekoracji po upieczeniu.
  8. Piec tartę w temperaturze 180 stopni w pozycji termoobieg przez około 40 minut (aż wystające brzegi tarty zbrązowieją).
  9. Udekorować pozostałymi orzechami.
  10. Ostudzić tartę przed pokrojeniem.


Tarta pecanowa z syropem klonowym Przepis

Tarta pecanowa z syropem klonowym Przepis

Tarta pecanowa z syropem klonowym Przepis