TARTA SERNIKOWA Z TRUSKAWKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 4.2)
Pomysł na takie połączenie powstał gdy nie mogłem się zdecydować czy zrobić tartę czy sernik z truskawkami. Zdecydowałem się na oba jednocześnie.
Wyszło pysznie - kruche ciasto z kremowym, puszystym nadzieniem i soczyste truskawki.


SKŁADNIKI

Nadzienie

1 opakowanie sera mascarpone

1 opakowanie twarogu chudego

pół opakowania śmietany 12% (100g)

3 łyżki cukru trzcinowego

3 szt. jajek

400 g truskawek

szczypta soli

Ciasto

250 g mąki pszennej

100 g masła

2 szt. jajek

2 łyżki cukru trzcinowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wymieszać z cukrem i jajkami w sporej misce (można widelcem, żeby nie brudzić rąk)
  2. Wkroić zimne masło i zagnieść ciasto aż powstanie jednolita masa
  3. Uformować kulkę i wstawić do lodówki na 30 minut
  4. Oddzielić białko od żółtek
  5. Białka ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soli
  6. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli żółtka, ser mascarpone, twaróg, śmietanę, cukier
  7. Miksować aż nadzienie będzie jednolite
  8. Obrać szypułki z truskawek i pokroić w kawałki (mniej więcej truskawkę na cztery części)
  9. Dodać truskawki do nadzienia i wymieszać łyżką
  10. Ciasto wyjąć z lodówki i nałożyć na formę do tarty
  11. Ponakłuwać widelcem
  12. Na ciasto wylać nadzienie i rozprowadzić łyżką
  13. Górę lekko posypać cukrem
  14. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut w termoobiegu (po 15 minutach można zmniejszyć do 150 stopni)
  15. Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbijając wykałaczkę i sprawdzając czy wychodzi czysta
  16. Po wyjęciu z piekarnika ciasto musi ostygnąć przed krojeniem - inaczej zbyt łatwo się rozpada


Tarta sernikowa z truskawkami Przepis

Tarta sernikowa z truskawkami Przepis

Tarta sernikowa z truskawkami Przepis