TARTA SERNIKOWA Z TRUSKAWKAMI Tarta sernikowa z truskawkami KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 4.2)5 Michał@MilionSmaków Pomysł na takie połączenie powstał gdy nie mogłem się zdecydować czy zrobić tartę czy sernik z truskawkami. Zdecydowałem się na oba jednocześnie. Wyszło pysznie - kruche ciasto z kremowym, puszystym nadzieniem i soczyste truskawki. SKŁADNIKI Nadzienie1 opakowanie sera mascarpone1 opakowanie twarogu chudegopół opakowania śmietany 12% (100g)3 łyżki cukru trzcinowego3 szt. jajek400 g truskawekszczypta soliCiasto250 g mąki pszennej100 g masła2 szt. jajek2 łyżki cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE Mąkę wymieszać z cukrem i jajkami w sporej misce (można widelcem, żeby nie brudzić rąk)Wkroić zimne masło i zagnieść ciasto aż powstanie jednolita masaUformować kulkę i wstawić do lodówki na 30 minutOddzielić białko od żółtekBiałka ubić mikserem na sztywną pianę ze szczyptą soliZmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli żółtka, ser mascarpone, twaróg, śmietanę, cukierMiksować aż nadzienie będzie jednoliteObrać szypułki z truskawek i pokroić w kawałki (mniej więcej truskawkę na cztery części)Dodać truskawki do nadzienia i wymieszać łyżkąCiasto wyjąć z lodówki i nałożyć na formę do tartyPonakłuwać widelcemNa ciasto wylać nadzienie i rozprowadzić łyżkąGórę lekko posypać cukremWstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut w termoobiegu (po 15 minutach można zmniejszyć do 150 stopni)Można sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbijając wykałaczkę i sprawdzając czy wychodzi czystaPo wyjęciu z piekarnika ciasto musi ostygnąć przed krojeniem - inaczej zbyt łatwo się rozpada