TARTA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I MOZZARELLĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.33)
To danie powstało, gdy któregoś wieczoru naszła mnie ochota na przygotowanie kolacji - ale nie byle jakiej. Miało być ciekawie, lekko (w miarę :) ) a jednocześnie szybko (również w miarę :) ). Słone tarty doskonale urozmaicają często monotonne kolacje. Sprawdzają się również jako przekąski dla gości na domowych przyjęciach.
W tym przepisie podejrzanym u Pascala Brodnickiego, bazą jest ciasto francuskie - gotowe, bo miało być szybko. W środku wędzony łosoś, mozzarella i przecier pomidorowy zanurzone w masie śmietanowo-jajecznej.


SKŁADNIKI

200 g ciasta francuskiego

200 g łososia wędzonego

200 g sera mozzarella

¾ szklanki przecieru pomidorowego (lub sosu pomidorowego)

3 szt. jajek

60 g śmietany kremówki 36%

2 łyżki koperku (świeżego lub zamrożonego)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
238
11,9%
Bialko
11,7g
7,8%
Weglow...
11,1g
5,6%
Tluszcze
16,1g
26,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj okrągłą formę do tarty o średnicy 27 cm.
  2. Jeżeli chcesz wykorzystać sos pomidorowy przygotuj go według przepisu na podstawowy sos pomidorowy - 3/4 porcji. 
  3. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni z funkcją termoobiegu.
  4. W miseczce dokładnie wymieszaj jajka i śmietanę.
  5. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim dokładnie je dociskając do dna i boków. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem.
  6. Na ciasto wyłóż przecier pomidorowy lub sos i dokładnie rozprowadź.
  7. Następnie wyłóż kawałki wędzonego łososia i mozzarelli.
  8. Całość zalej masą z jajek i śmietany oraz posyp pokrojonym koperkiem.
  9. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut aż masa się przyrumieni.
  10. Podawaj na ciepło lub na zimno. Pyszna jest również odgrzana następnego dnia. 


Tarta z łososiem wędzonym i mozzarellą Przepis

Tarta z łososiem wędzonym i mozzarellą Przepis