TARTA Z ŁOSOSIEM WĘDZONYM I MOZZARELLĄ Tarta z łososiem wędzonym i mozzarellą KATEGORIE Przekąski Ryby i owoce morza Kolacje Tarty CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.33)3 Kasia@MilionSmaków To danie powstało, gdy któregoś wieczoru naszła mnie ochota na przygotowanie kolacji - ale nie byle jakiej. Miało być ciekawie, lekko (w miarę :) ) a jednocześnie szybko (również w miarę :) ). Słone tarty doskonale urozmaicają często monotonne kolacje. Sprawdzają się również jako przekąski dla gości na domowych przyjęciach. W tym przepisie podejrzanym u Pascala Brodnickiego, bazą jest ciasto francuskie - gotowe, bo miało być szybko. W środku wędzony łosoś, mozzarella i przecier pomidorowy zanurzone w masie śmietanowo-jajecznej. SKŁADNIKI 200 g ciasta francuskiego200 g łososia wędzonego200 g sera mozzarella¾ szklanki przecieru pomidorowego (lub sosu pomidorowego)3 szt. jajek60 g śmietany kremówki 36%2 łyżki koperku (świeżego lub zamrożonego) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 238 11,9% Bialko 11,7g 7,8% Weglow... 11,1g 5,6% Tluszcze 16,1g 26,9% 100g Na porcję (zmień) kCal 626 31,3% Bialko 30,7g 20,4% Weglow... 29,3g 14,6% Tluszcze 42,4g 70,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Przygotuj okrągłą formę do tarty o średnicy 27 cm.Jeżeli chcesz wykorzystać sos pomidorowy przygotuj go według przepisu na podstawowy sos pomidorowy - 3/4 porcji. Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 stopni z funkcją termoobiegu. W miseczce dokładnie wymieszaj jajka i śmietanę. Formę do tarty wyłóż ciastem francuskim dokładnie je dociskając do dna i boków. Spód nakłuj w kilku miejscach widelcem. Na ciasto wyłóż przecier pomidorowy lub sos i dokładnie rozprowadź.Następnie wyłóż kawałki wędzonego łososia i mozzarelli. Całość zalej masą z jajek i śmietany oraz posyp pokrojonym koperkiem. Wstaw formę do piekarnika i piecz przez około 20-25 minut aż masa się przyrumieni. Podawaj na ciepło lub na zimno. Pyszna jest również odgrzana następnego dnia.