TARTA Z BURACZKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM Tarta z buraczkami w sosie balsamicznym KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Kolacje Tarty CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI 10 OCEŃ (średnia: 3.96)13 Kasia@MilionSmaków Pomijając czas pieczenia buraczków (a to możemy zrobić wcześniej) przygotowanie tej tarty jest naprawdę szybkie. Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne ale gdy nadchodzi pora jedzenia - przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości. Świetna opcja na przekąskę dla gości lub po prostu na dodanie nieco żelaza do codziennej diety. SKŁADNIKI 1 opakowanie ciasta francuskiego3 szt. buraków50 g sera feta (lub greckiego sałatkowego)50 g sera rokpolrukola2 łyżki miodu1 łyżka octu balsamicznego1 łyżka sosu balsamico Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 280 14% Bialko 5,7g 3,8% Weglow... 26,1g 13% Tluszcze 17,1g 28,5% 100g Na porcję (zmień) kCal 217 10,8% Bialko 4,4g 2,9% Weglow... 20,1g 10,1% Tluszcze 13,2g 22,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni. Buraczki umyj, owiń każdego w folię aluminiową i piecz przez ok. 1h i 20 minut - aż będą miękkie. W miseczce wymieszaj składniki sosu: miód, ocet balsamiczny i sos balsamico. Prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż ciastem francuskim. Sery potnij na małe kawałki. Po ostudzeniu buraczki obierz, pokrój w plastry, ułóż na cieście francuskim i każdego polej sosem miodowo-balsamicznym. Tartę posyp serami. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. Podawaj z rukolą - na ciepło lub na zimno.