TARTA Z BURACZKAMI W SOSIE BALSAMICZNYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 10
  • OCEŃ (średnia: 3.95)
Pomijając czas pieczenia buraczków (a to możemy zrobić wcześniej) przygotowanie tej tarty jest naprawdę szybkie. Połączenie smaków może początkowo wydawać się dziwne ale gdy nadchodzi pora jedzenia - przyjemnie zaskakuje. Buraczkowy posmak jest cudownie podkreślony balsamiczno-miodową glazurą a dodatek serów i rukoli dodaje wyrazistości. Świetna opcja na przekąskę dla gości lub po prostu na dodanie nieco żelaza do codziennej diety.


SKŁADNIKI

1 opakowanie ciasta francuskiego

3 szt. buraków

50 g sera feta (lub greckiego sałatkowego)

50 g sera rokpol

rukola

2 łyżki miodu

1 łyżka octu balsamicznego

1 łyżka sosu balsamico

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
280
14%
Bialko
5,7g
3,8%
Weglow...
26,1g
13%
Tluszcze
17,1g
28,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni.
  2. Buraczki umyj, owiń każdego w folię aluminiową i piecz przez ok. 1h i 20 minut - aż będą miękkie.
  3. W miseczce wymieszaj składniki sosu: miód, ocet balsamiczny i sos balsamico.
  4. Prostokątną formę o wymiarach 25 x 36 cm wyłóż papierem do pieczenia. Dno wyłóż ciastem francuskim.
  5. Sery potnij na małe kawałki.
  6. Po ostudzeniu buraczki obierz, pokrój w plastry, ułóż na cieście francuskim i każdego polej sosem miodowo-balsamicznym.
  7. Tartę posyp serami.
  8. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez ok. 15 minut. 
  9. Podawaj z rukolą - na ciepło lub na zimno.


Tarta z buraczkami w sosie balsamicznym Przepis

Tarta z buraczkami w sosie balsamicznym Przepis