TARTA Z KREMEM MASCARPONE I MALINAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 0.5)
Jesień to czas gdy zaczynamy odczuwać, że już niedługo stragany nie będą się uginały pod ogromnymi ilościami świeżych owoców i warzyw. Dlatego warto wykorzystywać te ostatnie, gdyż na kolejne przyjdzie nam poczekać, i to sporo.
Z ostatnich w tym roku zebranych malin upiekłam ciasto. Tą tartę możemy śmiało włączyć do lekkiego i zdrowego menu - jej bazą jest ciasto z mąki pełnoziarnistej a ilość cukru w całości jest minimalna. Słodyczy dają temu ciastu pyszne, dojrzałe maliny - i to zdecydowanie wystarczy.


SKŁADNIKI

Ciasto

160 g mąki pszennej pełnoziarnistej

120 g masła

100 g migdałów

20 g cukru pudru

20 g otrąb pszennych

jajko

1 łyżka siemienia lnianego

Krem

3 szt. jajek

50 g cukru pudru

250 g sera mascarpone

70 g kaszki manny

2 łyżki aromatu waniliowego (najlepiej naturalnego ekstraktu)

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Dodatki

300 g malin

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
290
14,5%
Bialko
7,7g
5,1%
Weglow...
19,9g
9,9%
Tluszcze
19,7g
32,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  2. Spód okrągłej formy o średnicy 26 cm wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj odrobiną masła.
  3. Migdały zmiel, np. w elektrycznym młynku do kawy.
  4. Zagnieć ciasto ze wszystkich jego składników i wyłóż nim spód formy. Ciato ponakłuwaj w kilku miejscach widelcem żeby nie wybrzuszało się podczas pieczenia.
  5. Formę wstaw do piekarnika i podpiekaj przez 15 minut.
  6. W międzyczasie przygotuj krem: zmiksuj krótko jajka, cukier puder, ser mascarpone, kaszkę mannę, ekstrakt waniliowy i mąkę ziemniaczaną
  7. Krem wyłóż na podpieczone ciasto, posyp malinami, możesz też dodać trochę borówek amerykańskich
  8. Wstaw do piekarnika i piecz przez ok. 30 minut - aż krem lekko przyrumieni się na złoto. 


Tarta z kremem mascarpone i malinami Przepis

Tarta z kremem mascarpone i malinami Przepis