TARTA Z KURKAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 2.62)
Tarta "na słono" to świetna opcja nie tylko na przekąskę ale również na lunch do pracy. Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych - tartę z kurkami. Prosta do przygotowania zachwyca smakiem przez kilka dni. Pyszna również na zimno.


SKŁADNIKI

Nadzienie

200 g kurek (świeżych)

150 g sera żółtego

200 ml śmietany 12%

2 szt. jajek

cebula

2 ząbki czosnku świeżego

2 łyżki świeżego tymianku

sól

pieprz czarny mielony

Ciasto

300 g mąki pszennej

150 g masła (bardzo miękkiego)

jajko

szczypta soli

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
249
12,4%
Bialko
7,5g
5%
Weglow...
18,5g
9,3%
Tluszcze
15,8g
26,4%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę zagnieść z szczyptą soli, masłem i jajkiem (można dodać trochę wody jeżeli nie chce się lepić). Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny.
  2. Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę.
  3. Do cebuli dorzucić czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, podsmażać około 1 minuty.
  4. Dodać dokładnie umyte kurki, doprawić solą i pieprzem i dusić przykryte około 15 minut.
  5. Zdjąć z ognia i dodać łyżkę posiekanego świeżego tymianku.
  6. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu.
  7. Ciasto wyłożyć na formę do tarty, dokładnie wyłożyć ciastem brzegi formy (to ważne żeby farsz nie wypływał). Ponakłuwać widelcem.
  8. Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut.
  9. W misce dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i starty ser.
  10. Ciasto wyjąć z pieca, wyłożyć na nie grzyby i zalać masą śmietanową.
  11. Piec jeszcze przez 20 minut. Podczas pieczenia należy pilnować żeby masa nie zarumieniła się zbyt bardzo. Jeżeli się zarumieni przykryć delikatnie folią aluminiową.
  12. Po upieczeniu posypać łyżką posiekanego świeżego tymianku.


Tarta z kurkami Przepis

Tarta z kurkami Przepis