TARTA Z KURKAMI Tarta z kurkami KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Kolacje Tarty CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 2.62)4 Kasia@MilionSmaków Tarta "na słono" to świetna opcja nie tylko na przekąskę ale również na lunch do pracy. Dzisiaj przepis na jedną z moich ulubionych - tartę z kurkami. Prosta do przygotowania zachwyca smakiem przez kilka dni. Pyszna również na zimno. SKŁADNIKI Nadzienie200 g kurek (świeżych)150 g sera żółtego200 ml śmietany 12%2 szt. jajek1 cebula2 ząbki czosnku świeżego2 łyżki świeżego tymiankusólpieprz czarny mielonyCiasto300 g mąki pszennej150 g masła (bardzo miękkiego)1 jajkoszczypta soli Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 249 12,4% Bialko 7,5g 5% Weglow... 18,5g 9,3% Tluszcze 15,8g 26,4% 100g Na porcję (zmień) kCal 828 41,4% Bialko 25,1g 16,7% Weglow... 61,7g 30,8% Tluszcze 52,7g 87,8% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Mąkę zagnieść z szczyptą soli, masłem i jajkiem (można dodać trochę wody jeżeli nie chce się lepić). Ciasto wstawić do lodówki na pół godziny.Na rozgrzanej oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Do cebuli dorzucić czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki, podsmażać około 1 minuty. Dodać dokładnie umyte kurki, doprawić solą i pieprzem i dusić przykryte około 15 minut.Zdjąć z ognia i dodać łyżkę posiekanego świeżego tymianku.Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu.Ciasto wyłożyć na formę do tarty, dokładnie wyłożyć ciastem brzegi formy (to ważne żeby farsz nie wypływał). Ponakłuwać widelcem.Ciasto włożyć do piekarnika i piec przez 10 minut.W misce dokładnie wymieszać śmietanę, jajka i starty ser.Ciasto wyjąć z pieca, wyłożyć na nie grzyby i zalać masą śmietanową. Piec jeszcze przez 20 minut. Podczas pieczenia należy pilnować żeby masa nie zarumieniła się zbyt bardzo. Jeżeli się zarumieni przykryć delikatnie folią aluminiową.Po upieczeniu posypać łyżką posiekanego świeżego tymianku.