TARTA Z MALINAMI I BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.94)
Tarty dobrze smakują niemal z każdymi dodatkami. Tym razem wersja z malinami i borówką amerykańską. Najlepiej sprawdza się w lecie gdy owoce są świeże i mają najwięcej aromatu. Lekkie i szybkie


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

100 g masła

2 szt. jajek

2 łyżki cukru trzcinowego

Nadzienie

budyń śmietankowy w proszku

pół l mleka 2%

200 g malin

200 g borówek amerykańskich

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
169
8,5%
Bialko
4,2g
2,8%
Weglow...
21,1g
10,5%
Tluszcze
7,7g
12,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać mąkę z cukrem i jajkami
  2. Dodać drobno posiekane masło i zagnieść aż przyjmie jednolitą konsystencję
  3. Uformować kulkę i wstawić na 30 minut do lodówki
  4. Ciasto nałożyć na formę do tarty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut
  5. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia
  6. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (potrzebne będzie 0,5 litra mleka)
  7. Wylać budyń na tartę
  8. Ułożyć na budyniu na przemian okręgi z borówki i malin
  9. Można podawać na ciepło ale lepiej odstawić do ostygnięcia (nawet do lodówki)


Tarta z malinami i borówką amerykańską Przepis

Tarta z malinami i borówką amerykańską Przepis