TARTA Z MIĘSEM MIELONYM I DYNIĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 90 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.5)
Zaczął się sezon na dynie. Te pyszne warzywa możecie wykorzystać na wiele sposobów. Jeden z nich poniżej.


SKŁADNIKI

Ciasto

200 g mąki pszennej

100 g masła

żółtko

1 łyżeczka białego cukru

4 łyżki wody

szczypta soli

Nadzienie

200 g mięsa mielonego z indyka

200 g dyni (najlepiej hokkaido)

80 g wędzonego boczku

cebula

pół łyżeczki tymianku suszonego

oliwa z oliwek (do smażenia)

Sos

2 szt. jajek

3 łyżki śmietany 18%

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
222
11,1%
Bialko
7,4g
4,9%
Weglow...
14,1g
7,1%
Tluszcze
15g
25%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć, uformuj kulę i włóż do lodówki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej drobno pokrojoną cebulę.
  3. Dodaj mielone mięso i rozdrobnij je na patelni. Podsmaż.
  4. Dynię umyj. Jeżeli masz odmianę inną niż hokkaido - obierz skórę. Pokrój w kostkę. 
  5. Do mięsa dodaj pokrojone dynię i boczek. Dopraw tymiankiem i podsmażaj jeszcze przez chwilę.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni.
  7. Wyjmij ciasto z lodówki i wyłóż nim formę do tarty dokładnie wyklejając ciastem jej boki (podczas pieczenia nieco opadnie). Nakłuj ciasto w kilku miejscach widelcem.
  8. Wstaw formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika z funkcją termoobiegu na 15 minut.
  9. W miseczce rozkłóć jajka, wymieszaj je z śmietaną i dopraw solą i pieprzem.
  10. Na podpieczonym cieście rozłóż równomiernie nadzienie z mięsa i polej sosem jajeczno-śmietanowym.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz przez 5 minut w funkcji termoobiegu. Następnie przełącz piekarnik w tryb grzania od spodu i piecz jeszcze przez 10 minut. Tak pieczone ciasto wyjdzie idealnie kruche.
  12. Przed podaniem możesz udekorować świeżym tymiankiem.


Tarta z mięsem mielonym i dynią Przepis

Tarta z mięsem mielonym i dynią Przepis

Tarta z mięsem mielonym i dynią Przepis