TARTA Z PORAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.69)
Bardzo ciekawa tarta wytrawna a w zasadzie quiche. Lekko podsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo - jajeczno - serowym na kruchym cieście a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera.
Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno.


SKŁADNIKI

Ciasto

2 szklanki mąki pszennej

jajko

150 g masła

Nadzienie

2 szt. pora

1 szklanka śmietany 12%

2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej

2 szczypty mielonego pieprzu

200 g sera żółtego

3 szt. jajek

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
218
10,9%
Bialko
7,1g
4,7%
Weglow...
17,1g
8,5%
Tluszcze
13,7g
22,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp mąkę do miski
  2. Wbij jajko i posól
  3. Dodaj posiekane w kostkę masło
  4. Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite
  5. Uformuj z niego kulkę i odstaw do lodówki na około 30 minut
  6. Pokrój pory w plasterki
  7. Rozgrzej masło na patelni i wrzuć pory
  8. Smaż około 5 minut aż się zeszklą
  9. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach
  10. W misce wymieszaj śmietanę, jajka, gałkę musztatołową, sól i pieprz
  11. Dodaj połowę startego sera
  12. Wyłóż formę do tarty ciastem (albo je rozwałkuj albo odrywaj drobne kawałki i układaj na formie)
  13. Nakłuj ciasto widelcem i ułóż na nim pory
  14. Zalej to masą z jajek i śmietany
  15. Posyp resztą startego sera
  16. Pieczo około 30 minut w temperaturze 180 stopni w termoobiegu


Tarta z porami Przepis

Tarta z porami Przepis

Tarta z porami Przepis