TARTA Z PORAMI Tarta z porami KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Kolacje CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 3.74)374 Michał@MilionSmaków Bardzo ciekawa tarta wytrawna a w zasadzie quiche. Lekko podsmażone pory na maśle zalane gęstym sosem śmietanowo - jajeczno - serowym na kruchym cieście a wszystko to pod cienką skorupką zapieczonego sera. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i na zimno. SKŁADNIKI Ciasto2 szklanki mąki pszennej1 jajko150 g masłaNadzienie2 szt. pora1 szklanka śmietany 12%2 szczypty gałki muszkatołowej mielonej2 szczypty mielonego pieprzu200 g sera żółtego3 szt. jajek Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 218 10,9% Bialko 7,1g 4,7% Weglow... 17,1g 8,5% Tluszcze 13,7g 22,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 470 23,5% Bialko 15,2g 10,1% Weglow... 36,8g 18,4% Tluszcze 29,4g 49,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wsyp mąkę do miski Wbij jajko i posól Dodaj posiekane w kostkę masło Wyrabiaj ciasto aż będzie jednolite Uformuj z niego kulkę i odstaw do lodówki na około 30 minut Pokrój pory w plasterki Rozgrzej masło na patelni i wrzuć pory Smaż około 5 minut aż się zeszklą Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach W misce wymieszaj śmietanę, jajka, gałkę musztatołową, sól i pieprz Dodaj połowę startego sera Wyłóż formę do tarty ciastem (albo je rozwałkuj albo odrywaj drobne kawałki i układaj na formie) Nakłuj ciasto widelcem i ułóż na nim pory Zalej to masą z jajek i śmietany Posyp resztą startego sera Pieczo około 30 minut w temperaturze 180 stopni w termoobiegu