TARTA Z RABARBAREM I KRUSZONKĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 3.31)
Korzystając z tego że pojawił się pierwszy świeży polski rabarbar można zabrać się za taką wersję tarty. Jak widać rabarbar sprawdza się świetnie nie tylko w kompocie.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

100 g masła

2 szt. jajek

2 łyżki cukru waniliowego

Kruszonka

100 g mąki pszennej

75 g masła

75 g białego cukru

Nadzienie

1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (+ składniki do jego zrobienia: mleko, cukier)

2 szt. rabarbaru

2 łyżki cukru trzcinowego

Posypka

3 łyżki cukru pudru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
319
15,9%
Bialko
4,7g
3,1%
Weglow...
41g
20,5%
Tluszcze
15,1g
25,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Mąkę wymieszać z 2 jajkami, pokrojonym w drobną kostkę zimnym masłem oraz cukrem waniliowym
  2. Dobrze wyrobić ciasto i odłożyć na pół godziny do lodówki
  3. Rabarbar umyć i pokroić w kostkę około pół centymetra. Wymieszać z cukrem
  4. Przygotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja słodzę trochę mniej niż tam podają)
  5. Przygotować kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem i pokrojonym drobno zimnym masłem
  6. Dobrze wyrobić i pokruszyć na małe kawałki
  7. Ciasto nałożyć na formę od tarty i nakłuć widelcem
  8. Wylać budyń na wierzch i ułożyć na nim rabarbar
  9. Posypać wierzch kruszonką
  10. Piec 35 minut w 180 stopniach w termoobiegu
  11. Po wyjęciu z piekarnika posypać cukrem pudrem


Tarta z rabarbarem i kruszonką Przepis

Tarta z rabarbarem i kruszonką Przepis

Tarta z rabarbarem i kruszonką Przepis