TARTA Z SZPINAKIEM I RICOTTĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 100 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.53)
To wypróbowany wariant kulinarny na niewielką domówkę, zwłaszcza jeśli wśród gości będą wegetarianie. Warzywno-serowe tarty są też niezastąpione gdy po prostu chcecie ograniczyć ilość mięsa w swojej diecie.
Szpinak, ricotta, parmezan i pomidorki koktajlowe na idealnie kruchym spodzie na pewno przypadną Wam do gustu - zarówno na ciepło jak i na zimno.


SKŁADNIKI

Ciasto

300 g mąki pszennej

150 g masła (bardzo miękkiego)

jajko

szczypta soli

Farsz

225 g szpinaku mrożonego

250 g sera ricotta

40 g sera rokpol

45 g sera parmezanu

9 szt. pomidorków koktajlowych

3 szt. jajek

pół łyżeczki rozmarynu suszonego

pieprz czarny mielony

sól

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
233
11,7%
Bialko
8,5g
5,7%
Weglow...
17g
8,5%
Tluszcze
14,7g
24,5%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Przygotuj okrągłą formę do tarty o średnicy 27 cm.
  2. Mąkę zagnieć z szczyptą soli, masłem i jajkiem (możesz dodać odrobinę wody jeżeli ciasto nie chce się lepić). Ciasto wstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Szpinak rozmroź na patelni.
  4. W misce dokładnie rozkłóć widelcem jajka a następnie wymieszaj je z serem ricotta oraz startym parmezanem. Całość dopraw solą i pieprzem.
  5. Do masy jajeczno-serowej dodaj przestudzony szpinak.
  6. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją termoobiegu.
  7. Ciasto wyłóż na formę do tarty - dokładnie obłóż ciastem brzegi formy (to ważne żeby farsz nie wypływał) i nakłuj widelcem w kilku miejscach.
  8. Ciasto włóż do piekarnika i piecz przez 10 minut.
  9. Wyłóż masę jajeczno-serową na podpieczone ciasto, posyp kawałkami sera pleśniowego oraz rozłóż przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
  10. Formę wstaw do piekarnika i piecz jeszcze przez 20 minut. Podczas pieczenia pilnuj, żeby masa nie zarumieniła się zbyt bardzo. Jeżeli się zarumieni przykryj delikatnie folią aluminiową.


Tarta z szpinakiem i ricottą Przepis

Tarta z szpinakiem i ricottą Przepis

Tarta z szpinakiem i ricottą Przepis