TARTA Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ Tarta z truskawkami i bitą śmietaną KATEGORIE Słodkości Owocowe pyszności Tarty CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.76)34 Michał@MilionSmaków Coś w sam raz na sezon truskawkowy. Proste i bardzo smaczne. Delikatna ricotta, bita śmietana i truskawki - a wszystko to na kruchej tarcie. SKŁADNIKI Ciasto250 g mąki pszennej100 g masła3 szt. jajek (zółtka)2 łyżki cukru trzcinowegoNadzienie125 g sera ricotta180 g śmietany kremówki 36%250 g truskawek3 łyżki jogurtu greckiego3 łyżki cukru pudru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 251 12,6% Bialko 5,8g 3,8% Weglow... 22g 11% Tluszcze 15,6g 25,9% 100g Na porcję (zmień) kCal Bialko Weglow... Tluszcze 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wymieszać mąkę z cukrem i żółtkamiDodać drobno posiekane masło i zagnieść aż przyjmie jednolitą konsystencjęUformować kulkę i wstawić na 30 minut do lodówkiCiasto nałożyć na formę do tarty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minutPo upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięciaRozmieszać ricottę z jogurtem greckim i jedną łyżką cukru pudru i nałożyć na ciasto jak tylko wystygnieUbić śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru aż będzie sztywnaNa warstwę ricotty połozyć cienkie plasterki truskawek a następnie całość zakryć bitą śmietanąNa bitej śmietanie ułożyć truskawki przecięte na pół