TARTA Z TRUSKAWKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 60 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 5)
Coś w sam raz na sezon truskawkowy. Proste i bardzo smaczne. Delikatna ricotta, bita śmietana i truskawki - a wszystko to na kruchej tarcie.


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

100 g masła

3 szt. jajek (zółtka)

2 łyżki cukru trzcinowego

Nadzienie

125 g sera ricotta

180 g śmietany kremówki 36%

250 g truskawek

3 łyżki jogurtu greckiego

3 łyżki cukru pudru

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
251
12,6%
Bialko
5,8g
3,8%
Weglow...
22g
11%
Tluszcze
15,6g
25,9%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wymieszać mąkę z cukrem i żółtkami
  2. Dodać drobno posiekane masło i zagnieść aż przyjmie jednolitą konsystencję
  3. Uformować kulkę i wstawić na 30 minut do lodówki
  4. Ciasto nałożyć na formę do tarty i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut
  5. Po upieczeniu wyjąć i odstawić do ostygnięcia
  6. Rozmieszać ricottę z jogurtem greckim i jedną łyżką cukru pudru i nałożyć na ciasto jak tylko wystygnie
  7. Ubić śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru aż będzie sztywna
  8. Na warstwę ricotty połozyć cienkie plasterki truskawek a następnie całość zakryć bitą śmietaną
  9. Na bitej śmietanie ułożyć truskawki przecięte na pół


Tarta z truskawkami i bitą śmietaną Przepis

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną Przepis

Tarta z truskawkami i bitą śmietaną Przepis

DODAJ KOMENTARZ