TARTA Z TRUSKAWKAMI I MANGO
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 85 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Pyszne połączenie sezonowych, polskich truskawek i egzotycznego mango, zanurzonych w śmietankowym kremie na lekkim kruchym spodzie


SKŁADNIKI

30 szt. truskawek

pół mango (dużego)

Ciasto

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

¼ szklanki ksylitolu

200 g masła

2 szt. żółtek

Nadzienie

380 g śmietany 12% (gęstej)

pół szklanki ksylitolu (lub cukru pudru)

2 szt. jajek

1 opakowanie budyniu śmietankowego w proszku (proszku)

1 łyżeczka aromatu waniliowego

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
226
11,3%
Bialko
4g
2,7%
Weglow...
22,3g
11,1%
Tluszcze
14,5g
24,1%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Z mąki, ksylitolu, masła i żółtek zagnieść ciasto i wstawić na pół godziny do lodówki.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę na tartę o średnicy 27 cm. Podpiec około 10 minut w temperaturze 180°C.
  3. W tym czasie składniki na nadzienie zmiksować i wylać na podpieczone ciasto. Na masę wyłożyć przepołowione truskawki i pokrojone w kawałki mango.
  4. Piec około 35 minut w temperaturze 175°C w pozycji termoobieg.


Tarta z truskawkami i mango Przepis

Tarta z truskawkami i mango Przepis

Tarta z truskawkami i mango Przepis

Tarta z truskawkami i mango Przepis