TARTA ZE ŚWIEŻYMI GRUSZKAMI I IMBIREM Tarta ze świeżymi gruszkami i imbirem KATEGORIE Słodkości Kuchnia polska Owocowe pyszności CZAS PRZYGOTOWANIA 70 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 5)1 Michał@MilionSmaków Idealna tarta na jesień. Świeże gruszki z dodatkiem startego imbiru zanużone w słodkiej masie maślanej. Całość na kruchym cieście, które chrupie przy każdym ugryzieniu. Takie ciasto będzie świetnie smakować do niedzielnej kawy czy jako codzienna przekąska, a dzięki ciekawemu wyglądowi będzie się również dobrze prezentować na stole w święta. SKŁADNIKI Ciasto250 g mąki pszennej100 g masła1 jajko2 łyżki cukru trzcinowegoNadzienie80 g masła5 łyżek białego cukru3 szt. gruszek świeżych2 łyżki świeżego imbiru Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 245 12,2% Bialko 2,9g 1,9% Weglow... 29,9g 14,9% Tluszcze 13g 21,7% 100g Na porcję (zmień) kCal 373 18,6% Bialko 4,4g 2,9% Weglow... 45,6g 22,8% Tluszcze 19,9g 33,1% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do miski wsyp mąkę, dodaj cukier i posiekane w kostkę zimne masłoWbij jajkoCiasto dobrze wyrób aż powstanie twarda kulka (nie można wyrabiać za długo bo masło zrobi się ciepłe i miękkie od dłoni)Uformuj kulkę i wstaw na 15 minut do lodówkiDo miski lub dużego kubka włóż masło i cukierUcieraj masło z cukrem aż powstanie jednolita masaObierz gruszkiWytnij gniazda nasienne i pokrój je w cienkie plasterkiWyjmij ciasto i nałóż na formę do tartyNakłuj widelcem i włóż z powrotem do lodówki na 15 minutRozgrzej piekarnik do 180 stopni (dla termoobiegu, zwykły do 200)Na ciasto wyłóż masę z masła i cukruPosyp ją startym na małych oczkach imbiremNa wierzchu ułóż plasterki gruszek tak żeby powstały okręgiPiecz około 30 minut