TARTLETKI Z SZYNKĄ I JAJKIEM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 8
  • OCEŃ (średnia: 4.33)
Pomysł na te tartletki przyszedł mi do głowy kiedy spodziewałem się gości i chciałem zrobić jakąś prostą przekąskę. Wybór padł na wersję słoną i z mięsem.
W domu były jeszcze nieużywane silikonowe formy na tartletki, więc skorzystałem z okazji, żeby je przetestować. Wyszło pyszne, ale czego się można było spodziewać po kruchym spodzie i nadzieniu z szynki, cebuli i jajka ;)


SKŁADNIKI

Ciasto

250 g mąki pszennej

150 g masła

2 szt. jajek

2 łyżki sera parmezanu

1 łyżka ziół prowansalskich

szczypta soli

szczypta mielonego pieprzu

Nadzienie

2 szt. cebuli

10 plasterków szynki tradycyjnej

3 szt. jajek

2 łyżki masła

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
247
12,3%
Bialko
8,7g
5,8%
Weglow...
16,6g
8,3%
Tluszcze
16,1g
26,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Wsyp mąkę do dużej miski
  2. Dodaj pokrojone w kostkę masło, dwa jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprz
  3. Zetrzyj parmezan na tarce o małych oczkach i dodaj
  4. Dokładnie ugnieć ciasto, tak, żeby stanowiło jednolitą masę.
  5. Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na około 30 minut
  6. Pokrój cebulę i szynkę w drobną kostkę
  7. Na patelni rozpuść masło
  8. Podsmaż cebulę z szynką, aż cebula zrobi się złocista
  9. W misce roztrzep jajka
  10. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg)
  11. Wyłóż ciasto do foremek na tartletki (najlepiej odrywając po kawałku i rozciągająć w palcach)
  12. Piecz około 10 minut aż ciasto zacznie się robić twarde
  13. Wtedy do każdej tartletki nałóż nadzienie z cebuli i szynki i zalej je jajkiem
  14. Piecz jeszcze między 5 a 10 minut aż jajka się zetną


Tartletki z szynką i jajkiem Przepis

Tartletki z szynką i jajkiem Przepis

Tartletki z szynką i jajkiem Przepis