TARTLETKI Z SZYNKĄ I JAJKIEM Tartletki z szynką i jajkiem KATEGORIE Przekąski Mięsne Tarty CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN LICZBA PORCJI 8 OCEŃ (średnia: 4.33)3 Michał@MilionSmaków Pomysł na te tartletki przyszedł mi do głowy kiedy spodziewałem się gości i chciałem zrobić jakąś prostą przekąskę. Wybór padł na wersję słoną i z mięsem. W domu były jeszcze nieużywane silikonowe formy na tartletki, więc skorzystałem z okazji, żeby je przetestować. Wyszło pyszne, ale czego się można było spodziewać po kruchym spodzie i nadzieniu z szynki, cebuli i jajka ;) SKŁADNIKI Ciasto250 g mąki pszennej150 g masła2 szt. jajek2 łyżki sera parmezanu1 łyżka ziół prowansalskichszczypta soliszczypta mielonego pieprzuNadzienie2 szt. cebuli10 plasterków szynki tradycyjnej3 szt. jajek2 łyżki masła Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 247 12,3% Bialko 8,7g 5,8% Weglow... 16,6g 8,3% Tluszcze 16,1g 26,8% 100g Na porcję (zmień) kCal 378 18,9% Bialko 13,4g 8,9% Weglow... 25,5g 12,8% Tluszcze 24,6g 41% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Wsyp mąkę do dużej miskiDodaj pokrojone w kostkę masło, dwa jajka, zioła prowansalskie, sól i pieprzZetrzyj parmezan na tarce o małych oczkach i dodajDokładnie ugnieć ciasto, tak, żeby stanowiło jednolitą masę.Uformuj kulkę i wstaw do lodówki na około 30 minutPokrój cebulę i szynkę w drobną kostkęNa patelni rozpuść masłoPodsmaż cebulę z szynką, aż cebula zrobi się złocistaW misce roztrzep jajkaRozgrzej piekarnik do 200 stopni (termoobieg)Wyłóż ciasto do foremek na tartletki (najlepiej odrywając po kawałku i rozciągająć w palcach)Piecz około 10 minut aż ciasto zacznie się robić twardeWtedy do każdej tartletki nałóż nadzienie z cebuli i szynki i zalej je jajkiemPiecz jeszcze między 5 a 10 minut aż jajka się zetną