TATAR WOŁOWY Z CZARNUSZKA, PARMEZANEM, MAJONEZEM BAZYLIOWYM, SRIRACHĄ, CZOSNKIEM I RYDZAMI
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 25 MIN
  • LICZBA PORCJI 1
  • OCEŃ (średnia: 3.75)
Jeśli jesteście miłośnikami surowego mięsa to dobrze wiecie, że niestety nie ma w naszej tradycji kulinarnej zbyt wielu dań, gdzie możemy się nim rozkoszować.
Stąd też moje poszukiwania coraz to nowych smaków w klasycznych daniach takich jak carpaccio czy właśnie tatar. Co można zrobić, żeby to klasyczne danie było jeszcze smaczniejsze? Może mały dodatek czosnku, majonezu z nutą bazylii czy parmezanu, żeby wzmocnić smak umami? A może zamiast klasycznych marynowanych grzybków dać nieco korzenne rydze? Według mnie wyszło pyszne - oceńcie sami.


SKŁADNIKI

200 g polędwicy wołowej

cebula

3 łyżki oleju słonecznikowego

żółtko

pół łyżeczki mielonego pieprzu

pół łyżeczki soli

1 łyżka marynowanych rydzy

1 łyżka ogórków konserwowych

2 ząbki czosnku świeżego

1 łyżka sosu Sriracha

1 łyżka świeżej bazylii

1 łyżka majonezu

2 łyżki sera parmezanu

PRZYGOTOWANIE

  1. Bardzo dokładnie posiekaj polędwicę wołową
  2. Przełóż mięso do miski
  3. Posól i dodaj pieprz
  4. Wlej olej słonecznikowy i wymieszaj
  5. Drobno posiekaj cebulkę 
  6. Dorzuć do mięsa i jeszcze raz dokładnie wymieszaj
  7. Przełóż mięso na talerz i zrób zagłębienie na środku
  8. Na mięsie ułóż żółtko
  9. Drobno posiekaj rydze, czosnek i ogórki konserwowe i ułóż je dookoła mięsa
  10. Dodaj kilka kropek z sosu sriracha
  11. Liście bazylii posiekaj drobno i zmiażdż nożem
  12. Dodaj do nich majonez i wymieszaj rozcierając łyżką bazylię
  13. Przełóż majonez na talerz obok mięsa
  14. Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach prosto na mięso
  15. Najlepiej podawać od razu, bo wtedy smakuje najlepiej ;)


Tatar wołowy z czarnuszka, parmezanem, majonezem bazyliowym, srirachą, czosnkiem i rydzami Przepis

Tatar wołowy z czarnuszka, parmezanem, majonezem bazyliowym, srirachą, czosnkiem i rydzami Przepis

Tatar wołowy z czarnuszka, parmezanem, majonezem bazyliowym, srirachą, czosnkiem i rydzami Przepis