TERRINA SZPINAKOWA Terrina szpinakowa KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Lekkie i zdrowe Dieta South Beach Kolacje Wielkanoc Bezglutenowe CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 3.39)9 Kasia@MilionSmaków Terrina to danie przypominające pasztet na bazie mięsa, ryb lub warzyw. Moja terrina jest nieco oszukana bo jej nie piekłam - potraktujcie ją jako wersję uproszczoną dla początkujących :) Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam jajka przepiórcze, które są drobne przez co łatwo je zanurzyć w masie, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Masę przygotowałam na bazie liściastego mrożonego szpinaku i śmietany. A na wierzch - warstwa białej masy chrzanowej dodająca daniu nieco pikanterii. Jeśli nie wybraliście jeszcze wielkanocnych przekąsek to jest to propozycja warstwa rozważenia. Nie zrażajcie się długim czasem przygotowania - przez jego większość danie "zastyga" w lodówce a Wy możecie sobie wtedy poleniuchować :) SKŁADNIKI 10 szt. jajek przepiórczych450 g szpinaku mrożonego320 ml śmietany 18%4 łyżeczki żelatyny1 ząbek czosnku świeżego1½ łyżki chrzanu1 łyżka soku z cytrynygałka muszkatołowa mielonasólpieprz czarny mielonyoliwa z oliwek (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 97 4,8% Bialko 5,1g 3,4% Weglow... 3,5g 1,7% Tluszcze 7,4g 12,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 224 11,2% Bialko 11,8g 7,9% Weglow... 8,1g 4% Tluszcze 17g 28,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Jajka przepiórcze umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj przez 5 minut, a następnie zalej zimną wodą. Szpinak rozmroź na niewielkiej ilości oliwy. Do szpinaku dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudź. Do szpinaku dodaj 250 ml śmietany oraz rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. Foremkę keksową o długości 25 cm wyłóż folią aluminiową. Do foremki wylej połowę masy szpinakowej i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie obierz jajka przepiórcze a potem chwila przerwy :)Na masie szpinakowej ułóż jajka zanurzając je lekko po czym wyłóż na wierzch resztę masy i wyrównaj łyżką. Potrawę wstaw na 30 minut do lodówki żeby stężała. W miseczce wymieszaj chrzan, 70 ml śmietany i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem. Łyżeczkę żelatyny rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody, ostudź i wymieszaj z chrzanem. Cienką warstwę masy chrzanowej wyłóż na wierzch dania i wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.