TERRINA SZPINAKOWA
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 4
  • OCEŃ (średnia: 3.62)
Terrina to danie przypominające pasztet na bazie mięsa, ryb lub warzyw. Moja terrina jest nieco oszukana bo jej nie piekłam - potraktujcie ją jako wersję uproszczoną dla początkujących :)
Do przygotowania tej potrawy wykorzystałam jajka przepiórcze, które są drobne przez co łatwo je zanurzyć w masie, a dodatkowo są bardzo zdrowe. Masę przygotowałam na bazie liściastego mrożonego szpinaku i śmietany. A na wierzch - warstwa białej masy chrzanowej dodająca daniu nieco pikanterii.
Jeśli nie wybraliście jeszcze wielkanocnych przekąsek to jest to propozycja warstwa rozważenia. Nie zrażajcie się długim czasem przygotowania - przez jego większość danie "zastyga" w lodówce a Wy możecie sobie wtedy poleniuchować :)


SKŁADNIKI

10 szt. jajek przepiórczych

450 g szpinaku mrożonego

320 ml śmietany 18%

4 łyżeczki żelatyny

1 ząbek czosnku świeżego

1½ łyżki chrzanu

1 łyżka soku z cytryny

gałka muszkatołowa mielona

sól

pieprz czarny mielony

oliwa z oliwek (do smażenia)

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
97
4,8%
Bialko
5,1g
3,4%
Weglow...
3,5g
1,7%
Tluszcze
7,4g
12,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Jajka przepiórcze umyj i wrzuć do wrzątku. Gotuj przez 5 minut, a następnie zalej zimną wodą. 
  2. Szpinak rozmroź na niewielkiej ilości oliwy
  3. Do szpinaku dodaj rozgnieciony ząbek czosnku, dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Odstaw do ostygnięcia. 
  4. 3 łyżeczki żelatyny rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody i ostudź. 
  5. Do szpinaku dodaj 250 ml śmietany oraz rozpuszczoną żelatynę i wymieszaj. 
  6. Foremkę keksową o długości 25 cm wyłóż folią aluminiową. 
  7. Do foremki wylej połowę masy szpinakowej i wstaw do lodówki na 30 minut. 
  8. W tym czasie obierz jajka przepiórcze a potem chwila przerwy :)
  9. Na masie szpinakowej ułóż jajka zanurzając je lekko po czym wyłóż na wierzch resztę masy i wyrównaj łyżką. 
  10. Potrawę wstaw na 30 minut do lodówki żeby stężała. 
  11. W miseczce wymieszaj chrzan, 70 ml śmietany i sok z cytryny. Dopraw solą i pieprzem
  12. Łyżeczkę żelatyny rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody, ostudź i wymieszaj z chrzanem
  13. Cienką warstwę masy chrzanowej wyłóż na wierzch dania i wyrównaj łyżką. Wstaw do lodówki do zastygnięcia. 


Terrina szpinakowa Przepis

Terrina szpinakowa Przepis

Terrina szpinakowa Przepis