TOFU NA OSTRO Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ Tofu na ostro z trawą cytrynową KATEGORIE Przekąski Wegetariańskie Kuchnia azjatycka Dodatki Bezglutenowe Wegańskie CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN LICZBA PORCJI OCEŃ (średnia: 3.62)4 Michał@MilionSmaków O tym, że tofu jest zdrowe i lekkie nie trzeba nikomu mówić. Nie wszyscy wiedzą o tym, że potrafi być naprawdę smaczne. Polecamy przekąskę na bazie tofu. Ostra nuta chili, specyficzny aromat trawy cytrynowej. Idealne między posiłkami, do filmu i... do piwa - żeby aż tak zdrowo nie było ;) Przepis zainspirowany jednym z odcinków „Luke Nguyen w Wietnamie” SKŁADNIKI 250 g tofu2 łyżki trawy cytrynowejpół papryki Cayenne1 ząbek czosnku świeżegopół łyżeczki soli1 łyżeczka cukru trzcinowegopół łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia) PRZYGOTOWANIE Pokrój tofu na plastry grubości około pół centymetra W misce wymieszaj drobno posiekaną trawę cytrynową, drobno posiekaną paprykę chili, drobno posiekany czosnek (nie wyciśnięty przez praskę), sól, cukier i świeżo zmielony pieprz (objętościowo tyle co czosnku) Dobrze obtoczyć plastry tofu w mieszance Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć tofu po 5 minut z każdej strony (aż się przyrumienią) Podawać na ciepło (na zimno też smakują, ale efekt jest gorszy)