TOFU NA OSTRO Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 15 MIN
  • LICZBA PORCJI
  • OCEŃ (średnia: 3.33)
O tym, że tofu jest zdrowe i lekkie nie trzeba nikomu mówić. Nie wszyscy wiedzą o tym, że potrafi być naprawdę smaczne.
Polecamy przekąskę na bazie tofu. Ostra nuta chili, specyficzny aromat trawy cytrynowej. Idealne między posiłkami, do filmu i... do piwa - żeby aż tak zdrowo nie było ;)

Przepis zainspirowany jednym z odcinków „Luke Nguyen w Wietnamie”


SKŁADNIKI

250 g tofu

2 łyżki trawy cytrynowej

pół papryki Cayenne

1 ząbek czosnku świeżego

pół łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru trzcinowego

pół łyżeczki mielonego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)

2 łyżki oliwy z oliwek (do smażenia)

PRZYGOTOWANIE

  1. Pokrój tofu na plastry grubości około pół centymetra
  2. W misce wymieszaj drobno posiekaną trawę cytrynową, drobno posiekaną paprykę chili, drobno posiekany czosnek (nie wyciśnięty przez praskę), sól, cukier i świeżo zmielony pieprz (objętościowo tyle co czosnku)
  3. Dobrze obtoczyć plastry tofu w mieszance
  4. Rozgrzać oliwę na patelni i smażyć tofu po 5 minut z każdej strony (aż się przyrumienią)
  5. Podawać na ciepło (na zimno też smakują, ale efekt jest gorszy)
 


Tofu na ostro z trawą cytrynową Przepis

Tofu na ostro z trawą cytrynową Przepis