TORCIK TRUSKAWKOWO-SEROWY
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 45 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 5)
Truskawki, mascarpone, śmietanka i posmak kokosa to kwintesencja tego przepisu. Ten pyszny sernik na zimno jest stosunkowo łatwy w przygotowaniu więc idealnie nadaje się na ciepłe letnie imprezy. Dodatkowo przemawia za nim efektowny wygląd, brak pieczenia i oczywiście duża ilość truskawek:)
Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.


SKŁADNIKI

Spód

70 g masła

200 g ciastek owsianych (pełnoziarniste, najlepiej kokosowe)

Masa serowo-truskawkowa

250 g sera mascarpone

250 g twarogu sernikowego zmielonego

¾ szklanki białego cukru

galaretka (truskawkowa)

300 ml śmietany kremówki 36%

1 łyżka żelatyny

3 łyżeczki aromatu waniliowego

500 g truskawek

wafelek (np. Princessa kokosowa)

PRZYGOTOWANIE

  1. Ciasteczka rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem. Przełożyć do tortownicy o średnicy około 25 cm, ugnieść i wstawić do lodówki.
  2. Twaróg zmiksować na gładko z cukrem, po czym dodać mascarpone, aromat i zmiksować do połączenia.
  3. Galaretkę wraz z żelatyną rozpuścić w 250 ml wrzącej wody i ostudzić.
  4. Truskawki oczyścić , umyć i część pokroić lub rozgnieść, a część pozostawić w całości. Dodać do wystudzonej galaretki i wymieszać.
  5. Śmietanę ubić na sztywno, dodać masę serową oraz truskawkową i zmiksować do połączenia składników na małych obrotach. 
  6. Powstałą masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki na kilka godzin.
  7. Po stężeniu obkroić torcik nożem, zdjąć obręcz tortownicy, obłożyć boki startym wafelkiem kokosowym, a wierzch udekorować truskawkami.


Torcik truskawkowo-serowy Przepis

Torcik truskawkowo-serowy Przepis