TORT BEZOWY Z JAGODAMI I MASCARPONE
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN
  • LICZBA PORCJI 12
  • OCEŃ (średnia: 3.25)
Niezbyt często robię ciasta, a zwłaszcza torty - przeważnie to sporo pracy, dużo czekania a potem szybko znika ;)
Tym razem jednak jak pojawiły się pierwsze jagody wziąłem się do pracy - tort złożony z tego co najbardziej lubię w tortach: chrupiącej bezy z miękkim środkiem, kremu i świeżych sezonowych owoców. Bita śmietana i mascarpone - to zawsze doskonała podstawa do dobrego kremu - u mnie bez dodatku cukru, bo wtedy krem równoważy słodkość bezy.


SKŁADNIKI

Beza

6 szt. białek jajek

szczypta soli

1 łyżeczka białego octu winnego

300 g cukru

Krem

300 ml śmietany kremówki 36%

250 g sera mascarpone

1 szklanka jagód

Posypka

2 łyżki czekolady ciemnej 70-85%

1 łyżka jagód

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
266
13,3%
Bialko
3,5g
2,3%
Weglow...
26,6g
13,3%
Tluszcze
15,8g
26,3%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  2. Wlej białka jajek do dużej miski i dodaj szczyptę soli.
  3. Ubij mikserem na sztywną pianę.
  4. Zmniejsz nieco obroty miksera i dodaj ocet.
  5. Dodawaj po łyżeczce cukru cały czas miskując az dokładnie wymiesza się z białkiem i powstanie gęsta błyszcząca masa.
  6. Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 24 cm (najlepiej odrysować ołówkiem tortownicę).
  7. Wyłóż białko na narysowane okręgi tak, żeby miała grubość między 0,5 a 1 centymetrem.
  8. Włóż do piekarnika i piecz w termoobiegu 5 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni.
  9. Piecz kolejne 90 minut. Ukończona beza powinna być twarda (tylko z wierzchu) i lekko popękana.
  10. Odłóż bezy do wystygnięcia (na około godzinę).
  11. W międzyczasie przygotuj krem.
  12. Wlej śmietanę do miski i ubij ją na sztywno mikserem (uważaj, żeby nie ubijac za długo bo zrobi się masło).
  13. Dodawaj powoli mascarpone mieszając na wolnych obrotach miksera.
  14. Połóż na paterze jedną z dwóch bez i wyłóż na nią cały krem.
  15. Na nim ułóż jagody i drugą bezę.
  16. Dociśniej lekko.
  17. Górę tortu posyp startą czekoladą.
  18. Ułóż też na wierzchu jagody.


Tort bezowy z jagodami i mascarpone Przepis

Tort bezowy z jagodami i mascarpone Przepis

Tort bezowy z jagodami i mascarpone Przepis

Tort bezowy z jagodami i mascarpone Przepis

DODAJ KOMENTARZ