TORT BEZOWY Z JAGODAMI I MASCARPONE Tort bezowy z jagodami i mascarpone KATEGORIE Słodkości Wegetariańskie Owocowe pyszności Na wyjątkowe okazje CZAS PRZYGOTOWANIA 240 MIN LICZBA PORCJI 12 OCEŃ (średnia: 4.06)56 Michał@MilionSmaków Niezbyt często robię ciasta, a zwłaszcza torty - przeważnie to sporo pracy, dużo czekania a potem szybko znika ;) Tym razem jednak jak pojawiły się pierwsze jagody wziąłem się do pracy - tort złożony z tego co najbardziej lubię w tortach: chrupiącej bezy z miękkim środkiem, kremu i świeżych sezonowych owoców. Bita śmietana i mascarpone - to zawsze doskonała podstawa do dobrego kremu - u mnie bez dodatku cukru, bo wtedy krem równoważy słodkość bezy. SKŁADNIKI Beza6 szt. białek jajekszczypta soli1 łyżeczka białego octu winnego300 g białego cukruKrem300 ml śmietany kremówki 36%250 g sera mascarpone1 szklanka jagódPosypka2 łyżki czekolady ciemnej 70-85%1 łyżka jagód Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 266 13,3% Bialko 3,5g 2,3% Weglow... 26,6g 13,3% Tluszcze 15,8g 26,3% 100g Na porcję (zmień) kCal 287 14,3% Bialko 3,8g 2,5% Weglow... 28,7g 14,3% Tluszcze 17g 28,4% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wlej białka jajek do dużej miski i dodaj szczyptę soli. Ubij mikserem na sztywną pianę. Zmniejsz nieco obroty miksera i dodaj ocet. Dodawaj po łyżeczce cukru cały czas miskując az dokładnie wymiesza się z białkiem i powstanie gęsta błyszcząca masa. Na papierze do pieczenia narysuj dwa koła o średnicy 24 cm (najlepiej odrysować ołówkiem tortownicę). Wyłóż białko na narysowane okręgi tak, żeby miała grubość między 0,5 a 1 centymetrem. Włóż do piekarnika i piecz w termoobiegu 5 minut a następnie zmniejsz temperaturę do 150 stopni. Piecz kolejne 90 minut. Ukończona beza powinna być twarda (tylko z wierzchu) i lekko popękana. Odłóż bezy do wystygnięcia (na około godzinę). W międzyczasie przygotuj krem. Wlej śmietanę do miski i ubij ją na sztywno mikserem (uważaj, żeby nie ubijac za długo bo zrobi się masło). Dodawaj powoli mascarpone mieszając na wolnych obrotach miksera. Połóż na paterze jedną z dwóch bez i wyłóż na nią cały krem. Na nim ułóż jagody i drugą bezę. Dociśniej lekko. Górę tortu posyp startą czekoladą. Ułóż też na wierzchu jagody.