Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, a śmietanka i serek mascarpone na krem-schłodzone.
1. Szpinak rozmrozić, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody i rozdrobnić blenderem.
2. Jajka z cukrem ubić na puszystą masę.
3. Następnie powoli wlewać olej cały czas miskując, potem szpinak, sok i skórkę cytrynową.
4. Połączyć masę z mąką oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać tylko do połączenia składników.
5. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy około 25 cm i piec w temperaturze 170 stopni około 55 minut. Ostudzić.
Ciasto powinno urosnąć z górką, którą należy odciąć, pokruszyć i wykorzystać do dekoracji, a resztę przekroić na dwa blaty.
6. Śmietankę, serek mascarpone, cukier puder i sok z cytryny zmiksować do połączenia składników w gęsty krem.
7. Na pierwszy blat ciasta wyłożyć większą część kremu śmietankowego, posypać połową ziarenek z granatu, po czym przykryć drugim blatem, posmarować resztą kremu wraz z bokami i udekorować okruchami ciasta oraz ziarenkami z granatu, borówkami i jeżynami.
8. Przed podaniem schłodzić i przechowywać w lodówce.