TORT MAKOWY Z JABŁKAMI I KREMEM CYNAMONOWYM
  • CZAS PRZYGOTOWANIA 120 MIN
  • LICZBA PORCJI 16
  • OCEŃ (średnia: 4.5)
Ten tort łączy w sobie smaki, które najbardziej lubię późną jesienią i zimą - jabłka, imbir i cynamon. Do tego biszkopt makowy, który daje całości bożonarodzeniowy akcent. Przygotowanie wymaga nieco czasu i uwagi ale nie ma tutaj bardzo ryzykownych elementów, których nie lubię przy tego typu przedsięwzięciach (jak np. krem na maśle, który czasami mi nie wychodzi).
Przepis (z moimi modyfikacjami) pochodzi z magazynu Kuchnia.


SKŁADNIKI

Ciasto

1,30 szklanki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

180 g maku

6 szt. jajek

pół szklanki białego cukru

masło (do wysmarowania formy)

Masa owocowa

6 szt. jabłek (kwaśnych)

2 łyżki masła

¾ szt. cytryny

2 łyżki syropu klonowego

1½ łyżki świeżego imbiru (kawałek ok. 3 cm)

1 łyżeczka kardamonu

¾ szklanki wody (+ 1/3 szkl. do rozpuszczenia żelatyny)

4 łyżki żelatyny

Krem

500 ml śmietany kremówki 36% (może być 30%)

3 łyżeczki cynamonu

3 łyżki cukru pudru

350 g sera mascarpone

Polewa

100 g czekolady białej

50 ml śmietany kremówki 36%

Wartości odżywcze i kalorie
Na 100g (zmień)
kCal
214
10,7%
Bialko
5g
3,3%
Weglow...
16,5g
8,2%
Tluszcze
14,3g
23,8%
* procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal
PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Jajka wyjujemy z lodówki ok. pół godziny przed przygotowaniem aby się ogrzały.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z włączoną funkcją termoobiegu. 
  3. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 28 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem
  4. W misce mieszamy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i mak
  5. Białka miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec, miksując dalej, łyżka po łyżce dosypujemy cukier
  6. Następnie dodajemy po jednym żółtku miksując dalej na małych obrotach - niezbyt długo, aż składniki się połączą. 
  7. Dosypujemy wymieszane wcześniej suche składniki i całość delikatnie mieszamy. 
  8. Ciasto przelewamy do tortownicy. Tortownicą kilkukrotnie uderzamy o blat kuchenny aby ciasto dobrze się rozprowadziło. 
  9. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Studzimy uchylając stopniowo drzwiczki piekarnika. Po ok. 10 minutach wyciagamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. 
  10. Gdy będzie już całkiem ostygnięty przekrawamy ostrożnie na dwa blaty. 

 

Masa owocowa:

  1. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w kostkę usuwając gniazda nasienne. 
  2. W dość dużym garnku rozpuszczamy masło
  3. Wrzucamy pokrojone jabłka, dolewamy 3/4 szklanki wody, syrop klonowy, sok z cytryny. Dodajemy obrany i pokrojony w cienkie paski imbir, doprawiamy kardamonem
  4. Podsmażamy aż owoce zmiękną i częściowo zaczną się rozpadać. 
  5. Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki wody i odstawiamy na chwilę żeby napęczniała. Następnie dodajemy ją do gorących jabłek i mieszamy aż się rozpuści. Odstawiamy do ostygnięcia aż owoce zaczną się żelować (ok. 20 minut).
  6. Na jeden (dolny) blat biszkoptu nakładamy masę jabłkową zostawiając odstęp ok. 1,5 cm od brzegu. Wstawiamy do lodówki aby masa całkowicie zastygła. 

 

Krem:

  1. Ubijamy na sztywno śmietanę kremówkę, cukier puder i cynamon. Przestajemy ubijać od razu gdy masa zesztywnieje, żeby śmietanka się nie zwarzyła. 
  2. W drugiej misce krótko miksujemy ser mascarpone a następnie dodajemy do niego stopniowo ubitą śmietanę miksując na gładką masę (niezbyt długo). 
  3. 3/4 kremu nakładamy na biszkopt z masą jabłkową. 
  4. Przykrywamy drugim blatem, po czym pozostałym kremem uzupełniamy boki. 
  5. Wstawiamy do lodówki. 

 

Polewa:

  1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę ze śmietaną kremówką cały czas mieszając. 
  2. Polewę dokładnie rozsmarowujemy na wierzchu tortu. 
  3. Niecałą połowę posypujemy karobem (przez sitko). Dodatkowo możemy udekorować tort, np. kwiatkami cukierniczymi lub innymi ozdobami. 

 

Tort przechowujemy w lodówce. 


Tort makowy z jabłkami i kremem cynamonowym Przepis

Tort makowy z jabłkami i kremem cynamonowym Przepis

Tort makowy z jabłkami i kremem cynamonowym Przepis