TORTELLI Z DYNIĄ I AMARETTI Tortelli z dynią i amaretti KATEGORIE Obiady Wegetariańskie Kuchnia włoska CZAS PRZYGOTOWANIA 75 MIN LICZBA PORCJI 4 OCEŃ (średnia: 5)1 Kasia@MilionSmaków Od czasu do czasu lubię poeksperymentować z kuchnią włoską od podstaw. Zaopatrzona jestem w cztery książki kucharskie o tej tematyce więc inspiracji nie brakuje. Tym razem padło na tortelli czyli włoskie pierożki przygotowywane z ciasta na makaron jajeczny. Farsz miał być ciekawy więc padło na dynię w połączeniu z pysznie migdałowymi włoskimi ciasteczkami amaretti. Wyszło tak jak lubię czyli niby słodko, niby słono. Samo lepienie tortelli to nie lada wyzwanie i nie doszłam jeszcze do wprawy. Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować, inaczej pierożki będą twarde. Trzeba też bardzo dokładnie lepić żeby farsz nie wyciekał podczas gotowania. Wyszły nieźle jak na debiut ale mam mocne postanowienie doskonalenia w tym temacie więc pewnie niebawem na blogu kolejny wariant tortelli :) SKŁADNIKI Ciastopół kg mąki pszennej5 szt. jajek5 ml oliwy z oliwekszczypta soliFarszpół kg dyni50 g ciasteczek Amaretti40 g sera parmezanu¼ szt. cebuli0,35 l bulionu warzywnegogałka muszkatołowa mielonasólpieprz czarny mielonymasło (do smażenia) Wartości odżywcze i kalorie Na 100g (zmień) kCal 152 7,6% Bialko 6,3g 4,2% Weglow... 22,7g 11,3% Tluszcze 3,7g 6,2% 100g Na porcję (zmień) kCal 676 33,8% Bialko 28,1g 18,7% Weglow... 101,1g 50,5% Tluszcze 16,6g 27,7% 1 Serving * procent jest obliczony dla dziennego zapotrzebowania 2000 kCal PRZYGOTOWANIE Do dużej miski wsyp mąkę i sól, zrób w środku wgłębienie i wbij w nie jajka i dodaj oliwę.Jajka wymieszaj widelcem, następnie całe ciasto wymieszaj widelcem. Dalej zagniataj ciasto ręką aż składniki się połączą. Ciasto będzie suche i niestety trudno się je wyrabia. Możesz dodać trochę wody ale i bez niej powinno się w końcu udać w podanych proporcjach.Z ciasta uformuj kulę i wstaw je do lodówki na około pół godziny. Dynię obierz i pokrój w kostkę.W dużym garnku rozpuść masło, dodaj posiekaną cebulę i podsmaż na złoto.Dodaj dynię, zalej ją bulionem i duś aż będzie miękka. Parmezan zetrzyj na tarce.Dynię ostudź i odcedź, następnie zmiksuj w blenderze z pozostałymi składnikami farszu.Ciasto podziel na 4 części, każdą rozwałkuj na cienko. Wykrój kwadraty o boku około 3 cm.Na każdy kwadrat nałóż trochę farszu po czym dokładnie sklej pierożka. Boki możesz wykończyć radełkiem. W dużym garnku zagotuj wodę z odrobiną oliwy.Wrzucaj po kilka pierożków i gotuj aż wypłyną na wierzch (ok. 3 minuty).Odcedź i podawaj posypane świeżo zmielonym pieprzem.